Home

Achtergrond 258 x bekeken

Aswolken kunnen grote afstanden afleggen

Aswolken afkomstig van vulkanen kunnen tot op grote afstand het vliegverkeer hinderen.

Er zijn gevallen bekend waarbij op meer dan 4000 kilometer van een uitbarsting boordsystemen en motoren ontregeld raakten. Dat meldde donderdag het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR).

Voor piloten is een keur aan handleidingen en instructievideo's beschikbaar over wat te doen als zij onbedoeld een aswolk binnenvliegen. Dat gebeurt jaarlijks gemiddeld zo'n vijf keer. Tot ongelukken heeft dat voor zover bekend nog nooit geleid; wel is een handvol ernstige incidenten bekend waarbij meerdere motoren uitvielen.

Om vulkanische activiteit en de aanwezigheid van as in de atmosfeer te volgen, is een wereldomspannend netwerk van negen waarschuwingscentra opgezet. In geval van een eruptie sturen die een waarschuwingsbericht uit, dat wordt opgenomen in de zogeheten notice to airmen (notam) die bemanningen van vliegtuigen voor elke vlucht ontvangen.

Het gedrag van aswolken laat zich echter niet altijd nauwkeurig voorspellen. Eenmaal in de lucht is het voor piloten bovendien lastig ze met het blote oog waar te nemen, zeker in het donker. Voor de boordradar zijn de wolken ook moeilijk te zien door hun relatief lage dichtheid en doordat de stofdeeltjes de radarstraling slecht weerkaatsen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.