Home

Achtergrond 361 x bekeken

"Areaal pootaardappelen gelijk of iets groter"

Het areaal pootaardappelen blijft dit jaar ongeveer gelijk aan vorig jaar of zal iets groeien.

Binnen de vrije rassen vindt een verschuiving plaats. Vorig jaar is 36.490 hectare pootaardappelen aangemeld voor de keuring door de NAK. Dat was iets meer dan in 2008, terwijl de jaren daarvoor het areaal was gekrompen.

Commercieel directeur Jan van Hoogen van coöperatie Agrico verwacht dat het areaal pootgoed dit jaar iets zal groeien. “Er wordt vooral meer Spunta geteeld. Van de vrije rassen bracht Spunta van de oogst van vorig jaar weer het meeste op. Er is ook veel vraag geweest naar Spunta. Ondanks de grote oogst zijn alle Spunta’s verkocht. De groei van Spunta gaat ten koste van de andere vrije rassen zoals Bintje en Desiree. Ook in Frankrijk groeit het areaal Spunta.”

Van Hoogen verwacht dat het areaal monopolierassen dit jaar ook iets groeit. “Want het areaal consumptieaardappelen groeit iets in Noordwest-Europa. Akkerbouwers hebben weinig alternatieven. Vooral in België groeit het areaal. Het is nog te vroeg om aan te geven wat de invloed zal zijn op de prijsvorming. Ook het late voorjaar hoeft geen invloed te hebben. De natuur kan zich erg goed herstellen.”

Ook directeur Peter Ton van handelshuis Stet Holland verwacht een groei bij de Spunta’s. “Dat gaat ten koste van vrije rassen als Nicola en Desiree. De opbrengstprijzen van deze rassen blijven achter bij die van Spunta.”

Ton verwacht geen groei van het totale areaal pootaardappelen. “De monopolierassen blijven gelijk en bij de vrije rassen vindt alleen een verschuiving plaats naar Spunta.”

Of registreer je om te kunnen reageren.