Home

Achtergrond

Antilliaanse premier bezoekt Nederland

De Antilliaanse minister-president Emily de Jongh-Elhage brengt vanaf zaterdag een bezoek aan Nederland in verband met de behandeling in de Tweede Kamer van de rijkswetten staatkundige verandering en de wijziging van het Statuut.

Ook zal ze op 13 april deelnemen aan een extra rijksministerraad. Haar bezoek duurt tot 16 april.

In de afgelopen week zijn al verschillende grote delegaties van politici uit de Antilliaanse Staten (het parlement) en de Eilandsraden van Curaçao en Sint Maarten naar Den Haag afgereisd. Ze wonen eveneens de behandeling van de rijkswetten bij.

De Antilliaanse politici willen in meerderheid dat de rijkswetten door de Tweede Kamer worden aangenomen. Deze zijn op de Antillen en op de verschillende eilanden al goedgekeurd. Als ook de Tweede Kamer akkoord gaat, kan de geplande staatkundige herstructurering van de Antillen doorgaan op de gewenste datum 10 oktober 2010.

Curaçao en Sint Maarten willen op die datum beginnen als autonoom land binnen het Koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden als alles goed gaat bijzondere gemeenten van Nederland.

Ook politicus Helmin Wiels, leider van Pueblo Soberano, is momenteel op bezoek in Nederland. Hij ziet niets in de huidige staatkundige herstructurering en streeft onafhankelijkheid van Curaçao na. Hij verwijt Nederland koloniaal gedrag ten opzichte van de Antillen. Wiels is lid van zowel de Antilliaanse Staten als de Curaçaose Eilandsraad en geeft in Nederland verschillende lezingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.