Home

Achtergrond

Andere uitbetaalsystematiek merkmelk

ZuivelconcernFrieslandCampina past de uitbetaalsystematiek voor merkmelk met ingang van het nieuwe weideseizoen (1 mei) aan. Dit heeft het zuivelconcern bekendgemaakt.

Vorig jaar gold in het weideseizoen van 1 mei tot en met 30 september een basistoeslag van € 1,00 per 100 kilo. Dit jaar geldt een toeslag van € 1,50 per 100 in de periode van 1 mei tot en met 31 augustus. Dat is dus een maand minder dan vorig jaar. Vorig jaar werd de weidetoeslag gebaseerd op een maandnorm, dit jaar wordt de hogere toeslag gebaseerd op een maandelijks vooraf vast te stellen streefwaarde voor de hoeveelheid onverzadigd vet. De streefwaarde voor mei wordt eind april bekend gemaakt.

Wie die streefwaarde haalt, ontvangt de toeslag van € 1,50. Voor elke 0,25 procentpunt onverzadigd vet boven de streefwaarde, stijgt de toeslag met 10 cent per 100 kilo. Wie onder de streefwaarde uitkomt, ontvang 10 cent minder voor de eerste 0,25 procentpunt te weinig. Wie 0,5 procentpunt onverzadigd vet of meer te kort komt, wordt telkens met 0,15 cent extra gekort. Dit is een lagere korting dan in de nu nog lopende stalperiode. Daarvoor geldt een korting van 25 cent voor elke 0,25 procentpunt onverzadigd vet onder de maandnorm.

Voor de stalperiode geldt ook een hogere basistoeslag voor merkmelk. Die is voor het bijna afgelopen seizoen € 2,10 per 100 kilo merkmelk. De basistoeslag voor het nieuwe winterseizoen wordt in augustus gemeld. De veehouders die deelnemen aan het Campina merkmelk-programma krijgen de leveringsvoorwaarden voor het weideseizoen 2010 nog thuis gestuurd.

De merkmelktoeslag in het weideseizoen is lager dan die in het stalseizoen, omdat de koeien in de weideperiode de extra hoeveelheid onverzadigde vetzuren dan gemakkelijker kunnen bereiken via de opname van volop vers gras. In de winterperiode moet hiervoor worden bijgevoerd met extra duur voer. Het basismenu bestaat dan uit Nutexbrok of -meel, soms aangevuld met speciaal behandeld lijnzaad.

Of registreer je om te kunnen reageren.