Home

Achtergrond

Analisten VS verwachten daling tarweprijs

Analisten in de VS verwachten een daling van de tarweprijs van 9 procent tot juli. Dat komt door de grote voorraden.

Die conclusie trekt persbureau Bloomberg uit een rondgang langs vijftien analisten in de graansector. Door de grote voorraden staan de noteringen op de termijnmarkt in Chicago onder druk. Volgens Bloomberg is de gemiddelde tarwenotering op de termijnmarkt in het eerste kwartaal van dit jaar het laagste kwartaalgemiddelde van de laatste 15 jaar.

Volgens Bloomberg is de grootste tarwevoorraad ontstaan sinds 2002. Directievoorzitter Bill Gary van handelsbedrijf Commodity Information Systems verwacht dat de tarweprijs in augustus 17 procent lager ligt dan nu. "We hebben een groot tarweoverschot. Daar moeten we eerst vanaf vóór er sprake kan zijn van een prijsstijging", zei hij tegen Bloomberg.

De tarwesector zit wereldwijd in een overschotsituatie, zegt bestuursvoorzitter Dan Basse van marktbureau AgResource. "Alleen een groot probleem met het weer kan de wereldwijde tarwevoorraden doen slinken. Die dreigingen zijn er nu nog niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.