Home

Achtergrond

Amflora onder zwaar protest grond in

Onder zware politiebescherming heeft chemieconcern BASF deze week in Duitsland de genetisch veranderde zetmeelaardappel Amflora gepoot.

Politiebescherming bij het planten van Amflora-aardappelen. Activisten van Greenpeace slaagden er wel in niet-genetisch veranderde aardappelen te poten op het proefveld. Foto ANP

Landbouwminister Gerda Verburg wordt gewezen op één van de innovaties tijdens een rondleiding over de internationale vakbeurs voor de intensieve veehouderij (VIV) in Utrecht. De VIV werd vandaag officieel geopend. De organisatie van de beurs kampt met veel ongemak door de sluiting van het luchtruim. Zo kon Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen UR, de beurs niet openen, omdat hij niet op tijd terug kon komen uit Shanghai. Dijkhuizen werd vervangen door Ruud Huirne, directeur van het LEI van Wageningen UR. Huirne had eigenlijk een afspraak in Rusland, maar kon daar door het vliegverbod niet heen. De organisatie van de internationale beurs meldde dat door de strubbelingen in het vliegverkeer 120 deelnemers van de beurs, met name uit Azië, niet op tijd in Utrecht konden zijn.
Op de VIV Europe is dit jaar speciaal aandacht voor voedselveiligheid en de eiersector. De beurs is nog tot en met donderdag 22 april. Foto William Hoogteyling

Akkerbouwers Peter en Bas Remijn frezen ruggen en planten pootaardappelen in het Groningse Eenrum. De bovenlaag is zo droog dat een flinke stofwolk achterblijft. Ook de aardappelen zelf stuiven nogal. "Dit is voorjaarsgeploegd land", legt Peter Remijn uit. "Met zo’n voorjaar droogt het snel." De structuur van de grond is mooi, vindt Remijn. "Door de winter. Ik ben tevreden over de omstandigheden." Dit perceel is 10 hectare grot. De mannen hebben 45 hectare te doen. Ze poten gemiddeld 6 hectare per dag. Foto Jan Bouwman

Rudolf-Jan den Beer Poortugael uit Zoelen rijdt een kar met flessen geperst appelsap voor zich uit. De houten constructie van gebinten op de achtergrond, moet voor de start van dit fruitseizoen, onderdak bieden aan de mobiele fruitpers, waar hij fruit voor particulieren en telers mee perst. "We gaan het hele land door met de mobiele pers," vertelt zijn vrouw Melissa. "In het fruitseizoen zijn we dagen onderweg bij telers en 2 dagen thuis. Als de schuur af is staan we niet meer buiten in de kou." Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.