Home

Achtergrond 447 x bekeken

Algen produceren nieuw soort antibiotica

Italiaanse wetenschappers van het Italian Istituto Scioccheze in Milaan hebben algen zodanig gemanipuleerd dat ze antibiotische eiwitten produceren.

Dat meldt website Pigprogress. De nieuwe eiwitten zouden kunnen worden gebruikt als groeibevorderaar bij varkens zonder de bekende nadelige gevolgen van bestaande antibiotica.

De nieuwe bio-antibiotica, zoals de Italianen hun product aanduiden, zouden geen resistentie opwekken bij ziekteverwekkers. Ook zouden er geen resten in het milieu terecht komen omdat ze door hun eiwitkarakter volledig worden afgebroken in het maagdarmkanaal.

De onderzoekers hebben bij een bepaald type algen uit de Middellandse Zee genen ingebracht van gisten die antibiotische eiwitten kunnen produceren. Na een aantal mislukte proeven beweren de onderzoekers nu te beschikken over twee typen antibiotische eiwitten die op voldoende grote schaal door de algen kunnen worden geproduceerd.

In labproeven claimen de onderzoekers een voerconversieverbetering van meer dan 20 procent te hebben gehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.