Home

Achtergrond 1 reactie

Agruniek, WMU in intensieve samenwerking

Agruniek neemt per 1 mei de mengvoeractiviteiten van de WMU uit Winterswijk over, met name om per vestiging optimaal te kunnen produceren.

De fabriek blijft in eigendom van de WMU, maar de machines en installaties worden eigendom van Agruniek.

Vorig jaar produceerde WMU, wat staat voor Winterwijkse Mengunie, 20.000 ton mengvoeder. Het grootste deel van de productie bestond uit pluimveevoeders. De omzet bedroeg tussen de 5 en 6 miljoen euro. WMU-eigenaar Herman Navis blijft aan het bedrijf verbonden.

Navis behoudt de algehele coördinatie in Winterswijk en de verkoop van pluimveevoer op zich. De Agruniek-fabriek in Didam zal zich voornamelijk toeleggen op varkensvoeders terwijl in Winterswijk alle rundveevoeders en een deel van de pluimveevoeders worden geproduceerd.

Volgens directeur Johan Schuttert van Agruniek passen de bedrijven goed bij elkaar. "Beide bedrijven willen de landbouw in Oost-Nederland versterken en het marktaandeel in Duitsland vergroten. Bovendien kunnen we door de specialisatie van fabrieken meer optimaal voeders produceren."

Agruniek wil de fabriek zelf niet overnemen omdat het productie op termijn wil overplaatsen naar het overslagbedrijf in Doetinchem. "Ik verwacht dat we de productie vanuit Winterswijk ergens tussen 2013 en 2015 verplaatsen, als de herstructurering van de veehouderij een beetje achter de rug is."

Agruniek heeft de laatste jaren een autonome groei van 50 procent gerealiseerd. Gezamenlijk ontstaat een onderneming met een omzet van 50 miljoen euro en een afzet van diervoeders van jaarlijks meer dan 200.000 ton.

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerke

    bla, bla, bla, een hoop bla, bla, tonnen hier en tonnen daar! Iedereen zegt meer voer te verkopen terwijl landelijk productie afneemt!? Ra, ra. (hé dit rijmt).

Of registreer je om te kunnen reageren.