Home

Achtergrond 1 reactie

Agriterra vreest bezuinigingen 'totaal niet'

Agriterra verwacht dat het toegewezen budget van 12,5 miljoen euro voor volgend jaar gehandhaafd blijft ongeacht de verkiezingen.

Dat zegt directeur Kees Blokland van de agrarische hulporganisatie desgevraagd. "Maar kritiek op ontwikkelingshulp is op zichzelf best gerechtvaardigd."

Nederland moet bezuinigen en verschillende politieke partijen zien in ontwikkelingshulp een mogelijkheid miljarden te snijden. Al in 2008 verklaarde de VVD, momenteel in de peilingen de op één na grootste partij, het budget voor ontwikkelingshulp te willen halveren,

De PVV, virtueel goed voor 18 zetels, noemt ontwikkelingshulp in het verkiezingsprogramma "een linkse hobby" die totaal moet worden afgeschaft. In het verkiezingsprogramma van het CDA was geen ruimte voor ontwikkelingshulp.

"De Nederlandse overheid besteedt jaarlijks 4,5 miljard euro aan ontwikkelingshulp", aldus Blokland. "Dan vind ik het normaal dat in tijden van crisis mensen dat budget eens goed onder de loep nemen. Maar de vraag of alles wel efficiënt genoeg gaat vind ik op zichzelf best gerechtvaardigd."

Toch denkt Blokland dat het budget wel op niveau zal blijven. "Nederland realiseert zich als geen ander het nut van landbouwontwikkeling bij de groei van een land. Het is vastgelegd in meerjarig beleid van het ministerie van buitenlandse zaken. Ik vind dat teveel partijen in het defensief springen. Als je nut en noodzaak kunt aantonen, hoef je niets te vrezen."

Directeur Farah Karimi van Oxfam Novib noemt de discussie "bekrompen". "Hulp is onmisbaar om miljoenen mensen in leven te houden en met onderwijs of landbouwprojecten een kans op een betere toekomst te geven." Op langere termijn mogen landen volgens Karimi niet afhankelijk zijn van hulp, maar op korte termijn kunnen ze niet zonder.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    In de laatste allinea doet Karimi een wezenlijke uitspraak; Op lange termijn mogen landen niet afhankelijk zijn van hulp. De hulp duurt al vanaf ca. 1970 dus 40 jaar en nog steeds zijn deze landen afhankelijk van hulp. Hoe lang is op termijn nu nog?? Ik heb wel eens het gevoel dat Hulporganisaties bedrijven zijn geworden met alle negatieve trekjes van Multi Nationals, hun voortbestaan staat voorop en de hulptaak is nummer twee.

Of registreer je om te kunnen reageren.