Home

Achtergrond

Agrifirm test alternatieven voor stuifdek

Coöperatie Agrifirm test alternatieven voor een stuifdek.

Het gebruik van dierlijke mest om verstuiving van grond tegen te gaan is sinds 1 januari alleen nog toegestaan op Texel. Agrifirm test vaste compost en de vloeistof die vrijkomt bij de productie van compost. De proefvelden zijn aangelegd op de lichte gronden in de Veenkoloniën en in de Noordoostpolder.

De vloeibare compost lijkt goed te voldoen, is de eerste indruk van manager Aaldrik Venhuizen van Agrifirm. "De vloeibare compost is aangebracht tussen zaaien en opkomst. Uienplantjes komen goed door het stuifdek heen. Ook financieel lijkt vloeibare composteffluent een alternatief."

Bij bieten wordt vaak gerst gezaaid om verstuiving te voorkomen. Venhuizen: "Dit jaar was de tijd tussen het zaaien van de gerst en het zaaien van de bieten kort. Daardoor beschermt de gerst de bieten te weinig tegen verstuiving. Alhoewel stuifgerst meestal wel voldoet in bieten. Gerst voldoet niet in een aantal fijnzadige gewassen en bolgewassen. Daarom testen we alternatieven. De eerste resultaten lijken veelbelovend, maar het is nog afwachten of ze genoeg bescherming bieden om de kritieke periode voor de jonge plantjes te overbruggen."

Of registreer je om te kunnen reageren.