Home

Achtergrond

Agrifac meer in aardappeloogst

Fabrikant Agrifac is nu nog erg afhankelijk van spuitmachines en bietenrooiers. De komende jaren moet de groei komen uit een nieuwe, zelfrijdende aardappelrooier.

Agrifac aan de Eesveenseweg in Steenwijk (Ov.) bouwt nu voornamelijk zelfrijdende spuitmachines en bietenrooiers. Het afgelopen jaar haalde het bedrijf hiermee een omzet van ruim €16 miljoen. In de komende vier jaar moet de omzet groeien naar 86 miljoen euro, aldus het management dat deze week de toekomststrategie van Agrifac ontvouwde. Een belangrijk deel van de omzetgroei moet komen uit een nieuw model zelfrijdende aardappelrooier. In 2008 sleutelde Agrifac al aan een prototype in Engeland, de ZRB4.

De machinefabrikant heeft lang getwijfeld of hij blijft investeren in de productie en ontwikkeling van bietenrooiers. De bietenteelt staat onder druk door het liberaliseren van de teelt in de EU. Agrifac verwacht echter dat door de voedselschaarste en die van suiker in het bijzonder, de bietenteelt ook zonder subsidie rendabel blijft in Europa. Het toekomstige afzetgebied van bietenrooiers is niet meer de Benelux, maar Duitsland, Frankrijk en bovenal Rusland. In 2010 verwacht Agrifac 45 bietenrooiers af te leveren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.