Home

Achtergrond

Aardbeienseizoen laat van start

Door het winterweer heeft het dit jaar enkele weken langer geduurd dan in andere jaren, maar coöperatie The Greenery heeft het aardbeienseizoen voor geopend verklaard.

De komende dagen komt er bij de verkooporganisatie een groot aanbod op gang uit de overdekte teelt uit eigen land en daarna die van de open teelt.

Nederland is een van de grootste aardbeienproducenten in Europa en dat komt goed uit want de aardbeien worden hier steeds populairder. Vorig jaar werden er 20 procent meer verkocht dan in 2008, meldt verkooporganisatie The Greenery. Volgens het Productschap Tuinbouw groeit het percentage huishoudens dat aardbeien koopt gestaag: van 63 procent in 2002 naar 73 procent in 2009.

De productie in ons land is meegegroeid en kwam vorig jaar uit op 43 miljoen kilo, waarvan iets meer dan de helft werd afgezet op de Nederlandse markt.

Het zijn nog steeds de 50-plussers, die het meest tuk zijn op de aardbeien, maar de groei zit bij de jongeren, die steeds meer en vaker aardbeien kopen. Ouders geven vaak aardbeien aan kinderen als een gezond alternatief voor snoep. De tuinbouwsector speelt daarop in door de aardbeien niet alleen te verkopen in de gekende bakjes, maar ook in bekers en zelfs snoepverpakkingen. Bovendien worden nieuwe rassen ontwikkeld die zoeter smaken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.