Home

Achtergrond

'Aanpakken van gevolgen krimp loont'

Het tegengaan van de negatieve gevolgen van een krimpende bevolking kost geld, maar de maatschappelijke baten die daartegenover staan zijn groter.

Dat becijferen onderzoekers van bureau Rigo en het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een analyse van de situatie in Parkstad, Zuid-Limburg.

Het onderzoek is vanmiddag overhandigd aan demissionair minister van Wonen, Werk en Integratie Eimert van Middelkoop en aan bestuurders uit de regio. Het is de eerste keer dat de gevolgen van krimp en maatregelen om die tegen te gaan zijn gekapitaliseerd.

Niets doen is geen optie, aldus EIB-directeur Taco van Hoek. Het aantal huishoudens in het gebied daalt tot 2040 met zo’n 10 à 15 procent. De gevolgen voor de woningmarkt zijn desastreus: de goedkopere koopwoningen zijn dan nog maar de helft waard; sociale huurwoningen zullen voor de helft leegstaan.

Een alternatief plan uit de regio moet dit zien te voorkomen, door tot 2040 circa 28.000 huizen te slopen en 7.000 nieuwe huizen te bouwen. De kosten daarvan zijn 620 miljoen euro, maar de baten (met name vergroting leefbaarheid) zijn veel groter, aldus het rapport: bijna 1,2 miljard euro.

Investeren in krimp

Investeren in krimp heeft dus zin, concludeerde Van Middelkoop. "We kunnen de krimp zelf niet bestrijden, maar wel de negatieve gevolgen ervan, zoals leegstand, een dalende huizenprijs, minder voorzieningen en meer overlast en criminaliteit."

Gemeenten en woningbouwcorporaties moeten de grootste investeringen voor hun rekening nemen, maar ook het rijk moet een bijdrage leveren, aldus de regionale bestuurders.

Het ministerie van WWI heeft 31 miljoen euro 'aanjaaggeld' gereserveerd voor de krimpaanpak. Dat geld is vooral bestemd voor Parkstad en Noordoost-Groningen, en een klein deel voor Zeeuw-Vlaanderen. Daarnaast is ook in het Gemeentefonds geld geoormerkt voor krimpbeleid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.