Home

Achtergrond 424 x bekeken 7 reacties

Aanpak medicijnen in water dringend nodig

Het is dringend noodzakelijk nieuwe technologieën te ontwikkelen waarmee medicijnresten uit huishoudelijk afvalwater kunnen worden gehaald.

Alleen als dat water kan worden gevrijwaard van hormonale chemicaliën, resten van pijnstillers en antibiotica is het geschikt voor hergebruik.

Hergebruik van zoet water is onontkoombaar, aangezien er wereldwijd veel te veel zoet water wordt verspild. Als dat in dit tempo doorgaat, beperkt een watertekort in 2050 de voedselvoorziening op de planeet. Nu al is op veel plaatsen in de wereld sprake van ’waterstress’, wat betekent dat het gebruik en de verspilling van zoet water groter zijn dan het plaatselijke ecosysteem kan verdragen.

Die waarschuwing laat hoogleraar milieutechnologie Huub Rijnaarts donderdag horen in zijn intreerede aan de Wageningen Universiteit. Wageningen en het instituut voor duurzame watertechnologie Wetsus in Leeuwarden werken hard aan oplossingen, aldus Rijnaarts.

Volgens Rijnaarts zijn tot nu toe in huishoudelijk afvalwater al 290 stoffen geïdentificeerd die afkomstig zijn van medicinale resten en chemische producten. Het aandeel van antibiotica in afvalwater is volgens hem relatief klein, maar wel schadelijk. Als de antibioticaresten niet worden verwijderd, en het water wordt hergebruikt om bijvoorbeeld de tuin te sproeien, kunnen organismen resistentie ontwikkelen. Op den duur helpen de antibiotica dan niet meer tegen levensbedreigende ziekten, omdat mensen ongemerkt resistent zijn geworden.

In huishoudelijk afvalwater zijn al resistente organismen aangetroffen, zegt de Wageningse professor. Ook die moeten uit het water worden gehaald, maar ze zijn vooralsnog moeilijk biologisch afbreekbaar. Rijnaarts pleit voor ’eco-innovatie’: het in samenhang bestuderen van oplossingen voor de productie van voedsel, het zuiveren van water en het sparen van het milieu.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  20 jaar geleden hadden boeren die dichtbij zuiveringsinstallaties woonden al problemen met het drinkwater uit de sloten,de koeien wilden niet drachtig worden door het pilgebruik van vrouwen,het water uit de rioolzuiveringsinstallaties werd weer op het oppervlaktewater geloosd

 • no-profile-image

  Han

  Door ongewild gebruik >antibiotica< worden niet de mensen resistent, die waren dat al, maar de te bestrijden ziekte verwekkers. Die worden so wie so resistet als ze leven in een milieu dat vergiftigd is met antibiotica via uitscheiding door mens en dier en in de toekomst geproduceerd in planten via Gemodifiseerde gewassen om bacterie en schimmel ziektes te weren. De professor heef gelijk als hij het gevaar benoemd maar de oplossing zal niet alleen afhangen van onze waterzuivering en ons gebruik in de medische sector. Er zal een algemeen besef moeten komen dat antibiotica NOOIT ongecontroleerd meer kan worden gebruikt. Denk eens aan de gier uit de stal met behandelde koeien die op het grasland komt samen met de uitgescheiden ziektekiemen al dan niet dood.

 • no-profile-image

  Harm

  Leuk hoor, al die riool praatjes, maar waar het om gaat is dat de veehouderij weer als boosdoener wordt gezien.
  Verburg wil 50% minder ab gebruik. Wat doet Klink in de humane sector? Juist... helemaal niets.
  90% van de resistentie bij de mens ontstaat door het humane medicijn gebruik. Ik hoor en lees nergens dat men daar wat aan gaat doen. Maar de boeren worden weer regels opgelegd om de zieke dieren minder te behandelen. De reden hiervan... koude sanering van de veehouderij.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zeer verstandig dat deze professor een groot gevaar voor onze samenleving in de spotlights zet. Doordat de residuen van medicijnen niet verwijdert kunnen worden bij de waterzuivering, neemt de feitelijke concentratie alsmaar toe in ons drinkwater. Dat is een probleem wat tot heden zwaar onderschat is geworden en waar vlug iets aan gedaan moet worden.

 • no-profile-image

  koetje

  Gert,dat gebeurd nu nog steeds.De gemeenten pakken wel het zichtbare vuil aan dmv grote bezinkbakken maar het zwaar met micro-organismen vervuilde water wordt nog steeds massaal geloosd,wat het oog niet ziet wat het hart niet deert.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  En het idiote is dat een groepje als Groen Links groot voorstander is van het pilgebruik.

 • no-profile-image

  Drentse Boer

  Als je tijdens of na hevige regenval bij Meppel langs de Drentse hoofdvaart rijdt, dan hangt er vaak een enorme rioollucht op bepaalde plekken, het ligt laag dus gauw te veel water in het riool en lozen ze het, en dat is regelmatig.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.