Home

Achtergrond

Aandelen van vleesbedrijven in de lift

Voor Tyson Foods lijkt alles even mee te zitten. Sinds vorige week is de koers 4 procent gestegen.

De aandelen staan zelfs 55 procent hoger dan aan het begin van de maand. De rundvleesverwerker profiteert van toegenomen consumptie in de VS en het openstellen van de Russische en Chinese markt. Het rundvleesaanbod is beperkt, wat de prijs stuwt.

Minstens zo belangrijk, ook voor Cargill en Smithfield Foods, is de dalende prijs voor agrarische grondstoffen. Voerkosten zijn laag. De prijs voor mais en tarwe heeft op de termijnmarkt het laagste niveau sinds respectievelijk vier en vijf maanden. De maisvoorraad ligt volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw op het hoogste niveau sinds 1987. De prijs van soja daalde op weekbasis 4 procent.

Voor de afzet van kunstmest hebben de lage prijzen van granen en oliezaden een negatieve invloed. De koersen van Bunge en Yara International daalden mede daardoor, maar vooral omdat aandeelhouders de stijging van de aandelen in de laatste weken te gelde wilden maken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.