Home

Achtergrond 410 x bekeken

ASG presenteert drie duurzame varkensstallen

De varkenshouderij kan nog een flinke stap maken op het vlak van duurzaamheid.

Dat stellen onderzoekers van de Animal Sciences Group (ASG), die vanmiddag de brochure Varkansen hebben gepresenteerd.

Het onderzoek is verricht in opdracht van minister Gerda Verburg (LNV), die de brochure in ontvangst nam. Eerder werden vergelijkbare onderzoeken gedaan naar mogelijkheden tot verduurzaming bij pluimvee (Houden van hennen) en melkvee (Kracht van koeien).

Het onderzoek Varkansen heeft drie ontwerpen voor een duurzamer varkenshouderij opgeleverd: de Pagode, de Pijler en de Parel. Het betreft geen blauwdruk, maar schetsen die nog verder uitgewerkt moeten worden. Doel is optimaal rekening houden met de belangen van de varkens, het milieu, de varkenshouder en de consument.

Bij de Pagode staat de diergezondheid en het dierenwelzijn centraal. Het ontwerp mikt op een (gezins-)bedrijf van 150 tot 200 zeugen met bijbehorende vleesvarkens, gelegen in een waardevol landschap.

De Pijler is groter, uitgegaan is van een bedrijf van 750 zeugen met bijbehorende vleesvarkens, gelegen in een landbouwontwikkelingsgebied (LOG). Bij dit ontwerp ligt het accent vooral op het minimaliseren van schadelijke uitstoot, door precisiemanagement rond voer, energie en mest.

De Parel zou zich goed lenen voor 'stadslandbouw': een bedrijf in de nabijheid van de stad. De omvang is circa 500 zeugen en bijbehorende vleesvarkens. Het bedrijf levert niet alleen vlees, maar ook stroom en warmte aan de stad.

LNV wil de ontwikkeling van dergelijke integraal duurzame stallen stimuleren. Maar de keten is aan zet, aldus LNV. Minister Verburg heeft daartoe de brochure doorgespeeld aan de ondertekenaars van de Uitvoeringsagenda duurzame veehouderij: LTO, Natuur en Milieu, Dierenbescherming, COV, Nevedi en Rabobank.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.