Home

Achtergrond 172 x bekeken

AIVD moet meer doen

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) valt in herhaling.

Evenals vorig jaar signaleert zij dat dierenactivisten een groeiende bereidheid tonen intimidatie en geweld te tonen. Concrete voorbeelden voor die 'stijgende gewelddadigheid' zijn in het vandaag verschenen jaarverslag niet te vinden.

De AIVD noemde in 2009 extremisme op het vlak van dierenrechten een nationale prioriteit. De ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken namen dat signaal serieus en kondigden een hardere aanpak aan. Zo werd een speciaal team van 35 mensen bij de Dienst Nationale Recherche (DNR) gevormd, zouden diensten intensiever samenwerken en zouden acties beter worden geregistreerd.

In het verslag zijn geen resultaten van die beloofde aanpak te vinden. De vraag is zelfs of de arrestaties bij twee grootschalige acties bij nertsenhouders in het Zeeuwse Stavenisse en het Gelderse Barchem vorig jaar op het conto van het speciale DNR-team mogen worden geschreven. Volgens de AIVD had zij gewaarschuwd, volgens andere bronnen werden de activisten 'gewoon' op heterdaad betrapt.

Van de AIVD mag meer worden verwacht dan een tip en die jaarlijkse waarschuwing in het jaarverslag. Concrete resultaten zijn broodnodig.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.