Home

Achtergrond

3700 euro bij buitenlands adoptiekind

Mensen die een buitenlands kind adopteren, kunnen straks onder voorwaarden 3700 euro krijgen als tegemoetkoming in de kosten.

Dat bedrag moeten ze dan in de eerste drie jaar na de adoptie zelf aanvragen bij het Agentschap SZW.

Het kabinet stemde vrijdag in met een wetsvoorstel van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

"Voor financiële steun moet sprake zijn van een zogeheten sterke adoptie op grond waarvan een kind de Nederlandse nationaliteit heeft verkregen. Dat is het geval als bij de adoptie de familierechtelijke band met de oorspronkelijke ouders is verbroken en ten minste één van de adoptiefouders de Nederlandse nationaliteit heeft. Daardoor verloopt de integratie van het kind in het gezin beter en biedt het meer juridische en sociale zekerheid'', aldus een persverklaring.

Onder de regeling vallen ook adoptiefouders die alle twee niet in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit, maar wel in Nederland een gewone verblijfplaats hebben. Wel moet zeker zijn dat het kind de nationaliteit van ten minste één adoptiefouder heeft verkregen, anders gaat de tegemoetkoming in de kosten niet door.

Een andere voorwaarde is dat de adoptie volgens de officiële procedure moet zijn afgerond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.