Home

Achtergrond

30 jaar cel om moord milieuactiviste Brazilië

Een jury in de Braziliaanse stad Belém heeft een grootgrondbezitter alsnog veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar in verband met de moord op een milieuactiviste.

De 73-jarige non Dorothy Stang werd in februari 2005 doodgeschoten in het Amazonegebied, waar ze opkwam voor de rechten van arme boeren en waar ze streed tegen de vernietiging van het regenwoud.

Dat hebben Braziliaanse media dinsdag gemeld. De schutter werd in 2008 veroordeeld tot 28 jaar celstraf. De opdrachtgever, Vitalmiro Bastos de Moura, kreeg in 2007 dertig jaar gevangenisstraf wegens zijn rol in de moord, die ook buiten Brazilië opzien baarde. Het slachtoffer was van Amerikaanse komaf en werkte twintig jaar in de Braziliaanse jungle voordat ze om het leven werd gebracht.

Bastos de Moura leek aan zijn straf te ontsnappen, toen een hogere rechtbank hem in 2008 op vrije voeten stelde. Dat vonnis is nu weer ongedaan gemaakt, waardoor de crimineel alsnog dertig jaar achter tralies verdwijnt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.