Home

Achtergrond 4 reacties

Zwitsers stemmen tegen dierenadvocaat

In Zwitserland, een land dat bekend staat om zijn goede bescherming van dierenrechten, is zondag een referendum gehouden over juridische bijstand voor dieren.

Het voorstel is echter afgeschoten door een ruime meerderheid, meldden Zwitserse media.
De kiesgerechtigde inwoners van het alpenland kregen de vraag voorgelegd of dieren het recht op een advocaat moeten krijgen. Uiteindelijk zei 70 procent 'nee' tegen het voorstel en 30 procent 'ja'.

De volksraadpleging was een initiatief van een groep Zwitsers die zich verenigd hebben in het Tierschutzanwalt-Initiative. Ze willen met een dierenrechtadvocaat mishandeling van dieren verder terugdringen.

De tegenstanders, inclusief de Zwitserse regering, vonden het initiatief onzin en zeiden dat dieren in Zwitserland al uitgebreide bescherming genieten. Zo is er een verbod op het doorspoelen van goudvissen door de wc en het recht op gezelschap voor eenzame dieren.

In het kanton Zürich hebben dieren sinds 1992 al recht op juridische bijstand. Het referendum dat zondag werd gehouden, had betrekking op de andere 25 kantons in het land.

De raadsman die de dieren in Zürich vertegenwoordigt, is Antoine Götschel. Hij heeft gepleit voor honden, katten, koeien, schapen en een goudvis. "Dieren zijn een van de zwakste partijen in de samenleving en ze moeten beter beschermd worden. Het is een soort strijd voor een minderheid die gesteund moet worden'', aldus Götschel.

Götschel krijgt voor zijn werkzaamheden jaarlijks omgerekend 53.000 euro betaald. Dat is weliswaar een bescheiden bedrag voor een advocaat, maar de regering vreesde voor de financiële consequenties als een landelijk systeem van dierenrechtadvocaten zou worden ingevoerd.

Ook de machtige boerenlobby in Zwitserland heeft zich verzet tegen het initiatief. Ze vreest dat veehouders te veel rekening moeten houden met het welzijn van de dieren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjeng

  En ik maar denken dat ze hier in Nederland alleen van die idioten hadden zitten. Dit breidt zich net zo makkelijk als varkenspest uit.

 • no-profile-image

  a hamstra

  zo zie maar, die club is minder groot dan men hier denkt, ondernemers, boeren, veehandelaren, laat je niet keer op keer
  al die regelgeving door de strot duwen.
  z.l.t.o / l.t.o stop met het overleg met de
  linkse natuur kliek, bij elk overleg word er een stukje boer/ boeren land ingeruild
  voor natuur pret.

 • no-profile-image

  willem

  Zwitserland is een heel verstandig volkje, dat zie je nu wel weer. Bij de aldi`s en lidle word ook uitsluitend vlees en melkprodukten verkocht die in eigen land geproduceerd zijn en worden tegen
  een prijs verkocht zodat de boeren er ook nog wat aan overhouden.
  Zo zou dat hier bij de Supermarkten ook moeten.

 • no-profile-image

  dierenrechten

  Laat ik nu voorstander van en boeren en natuur zijn. Zeer onterecht wordt geschreven dat het de linkse kliek is die de boeren dwarszit. Als je verder kijkt dan je neus lang is weet je dat het de rechtse kliek en het bankwezen is die straks de helft van jullie de das omdoet. Want die vind het boerenbestaan niet meer van deze tijd. Dan kunnen we genieten van nederland bv als one big city- een grote stad. Ieder weldenkend mens houdt van dieren natuur en landschap (lees boerderijen) En het is niet meer dan normaal dat je goed bent voor je vee. Het staat zelfs in de bijbel spreuken 12:10 "De rechtvaardige zorgt voor zijn huisdier,maar de barmhartigheden van de goddelozen zijn wreed.""De verkeerden van hart zijn iets verfoeilijks voor God, maar wie onberispelijk zijn in hun weg zijn hem welgevallig."" De woorden van goddelozen is het loeren op bloed,maar het is de mond van oprechten die hen zal bevrijden"

Of registreer je om te kunnen reageren.