Home

Achtergrond 197 x bekeken

Zweedse cartoonist met dood bedreigd

De Ierse politie heeft zeven mensen opgepakt, die een Zweedse cartoonist wilden vermoorden.

Dat meldde de Ierse omroep RTE vandaag. Het doelwit, Lars Vilks, maakte in 2007 drie tekeningen waarop de islamitische profeet Mohammed werd afgebeeld met het lichaam van een hond.

De verdachten zouden tussen de 20 en 50 jaar oud zijn en oorspronkelijk uit Jemen en Marokko komen. Volgens RTE verbleven ze als vluchtelingen in Ierland. Ze werden opgepakt in de steden Waterford en Cork, aan de zuidkust van Ierland.

Vilks (63) had de tekeningen gemaakt voor een Zweedse tentoonstelling in 2007. Hij wilde naar eigen zeggen de grenzen van de politieke correctheid opzoeken. In de islamitische wereld werd woedend gereageerd op de spotprenten. Zweedse vlaggen werden verbrand en een regionale tak van al-Qaeda zette een bedrag op het hoofd van Vilks.

Bijna twee jaar eerder had de Deense krant Jyllands-Posten twaalf spotprenten over Mohammed geplaatst. Ook die tekeningen leidden tot veel protest in de moslimwereld. De Deen Kurt Westergaard, die Mohammed afbeeldde met een tulband in de vorm van een bom, ontsnapte begin dit jaar aan een aanslag. Een Somaliër was op nieuwjaarsdag de woning van Westergaard binnengedrongen met een bijl en een mes.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.