Home

Achtergrond 297 x bekeken

Zuivelexport naar Rusland moet weer door controle

Nederlandse zuivelondernemingen die exporteren naar Rusland worden opnieuw geïnspecteerd door het Centraal Orgaan Kwaliteitscontrole Zuivelsector (COKZ).

Dat melden diverse bronnen in de sector. De herinspectie is een gevolg van verschil in inzicht tussen Rusland en Nederland over inspectiemethoden. Sinds eind februari heeft Rusland dertien vestigingen van Nederlandse zuivelexporteurs de toegang tot zijn markt ontzegd. Dat was het gevolg van een inspectie van deze bedrijven eind vorig jaar.

De dertien bedrijven moeten uiterlijk 15 april opnieuw, naar Russische maatstaven, worden geïnspecteerd en goedgekeurd voor export kan worden hervat. De overige zuivelbedrijven die exporteren naar Rusland, die eind vorig jaar nog niet zijn geïnspecteerd, moeten uiterlijk 1 juli opnieuw zijn geïnspecteerd. Anders lopen ook deze bedrijven het risico hun exportpositie op de Rusische markt te verliezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.