Home

Achtergrond 238 x bekeken 2 reacties

Zuid-Afrika gaat zwarte boeren helpen

Ongeveer 90 procent van de boerderijen van blanken die de Zuid-Afrikaanse regering aan zwarte burgers heeft gegeven, functioneren niet goed.

Daardoor loopt de staat inkomsten mis. Dat verklaarde de minister van Landhervorming Gugile Nkwinti, volgens de BBC. Nkwinti waarschuwde dat de regering het land in beslag neemt als de boerderijen slecht blijven presteren. Bijna 60.000 vierkante kilometer land (anderhalf keer Nederland) is inmiddels herverdeeld onder de zwarte bevolking, die in armoede leefde door de apartheid (1948-1990). De regering had het land van blanken opgekocht.

Volgens sommige zwarte boeren hebben zij moeite om aan materiaal te komen en hebben zij te weinig instructies gekregen om het land te bewerken. Bovendien zou inbeslagname door de overheid en teruggave aan de voormalige blanke eigenaren zeer omstreden zijn.

De Zuid-Afrikaanse regering had zichzelf ten doel gesteld om in 2014 een derde van het land dat in blanke handen is, terug te geven aan de zwarte bevolking. Maar Nkwinti erkende dat die deadline niet wordt gehaald. De minister verklaarde dat de nadruk nu komt te liggen op het helpen van zwarte boeren.

Na de apartheid in 1994 was bijna 90 procent van het land in handen van de blanke bevolking, die slechts 10 procent van de bevolking uitmaakte.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Waar moeten die boeren zich druk over maken ?

  • no-profile-image

    melkveehouder

    discriminatie!

Of registreer je om te kunnen reageren.