Home

Achtergrond 196 x bekeken 1 reactie

Zorgen over nieuwe opzet ontwikkelinghulp EU

De zorgen groeien over de ontwikkelingshulp door de Europese Unie, de grootste donor ter wereld.

Ontwikkelingsorganisaties en Europarlementsleden hekelen een plan om een deel van het werk over te dragen aan de nieuwe EU-diplomatieke dienst van EU-buitenlandchef Catherine Ashton. De buitenlandchef zou dan de strategische keuzes maken over waar de miljarden euro's naartoe gaan.

"Ik ben dodelijk ongerust'' , zegt PvdA-Europarlementslid Thijs Berman maandag. Hij vreest dat ontwikkelingshulp onderhavig wordt aan de belangen van Buitenlandse Zaken. De EU zou het geld dan inzetten om welgevallige regimes te helpen in plaats van de armsten of hongerigsten.

Judith Sargentini (GroenLinks) noemt het plan gevaarlijk. "Zeker zolang Buitenlandse Zaken met de handelsbelangen op de eerste plaats komt te staan en Ontwikkelingshulp op de tweede plaats. Dan zijn de inkomsten van Europese vissers dus belangrijker dan hongerige vissers in arme landen''.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gaatze

    Deze 'ontwikkelingshulp' kunnen we beter investeren in de voormalige oostbloklanden om de levensstaandaard daar omhoog te krikken.

Of registreer je om te kunnen reageren.