Home

Achtergrond 1 reactie

Zeer laag percentage dierlijke eiwitten in voer

De incidentie van dierlijke bestanddelen in veevoer en veevoergrondstoffen is zeer laag.

Gemiddeld is minder dan 1 procent van de monsters positief.

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut Rikilt. Volgens het rapport neemt dat echter niet weg dat controle op dierlijke bestanddelen in voer belangrijk blijft, mede gezien de risico’s op bijvoorbeeld BSE. Bovendien blijkt uit de analyses in de periode van 2006 tot 2008 dat de incidentie weer iets is toegenomen.

De toename geldt vooral voor mengvoeders voor herkauwers. Zowel het percentage eiwitten van zoogdieren als vis-eiwitten zijn in die periode toegenomen. In brijvoer voor varkens lag het percentage dierlijke bestanddelen met 2,5 procent beduidend hoger dan in andere voersoorten. In 2007 is echter gestopt met het onderzoek in brijvoer en het Rikilt noemt het zinvol om deze monitoring weer te introduceren.

Het regelmatig bemonsteren van de voergrondstoffen op zware metalen is daarentegen niet noodzakelijk, zo blijkt uit een ander rapport van het instituut. De gehaltes blijken ver onder de norm te liggen en het Rikilt adviseert dan ook om alleen bij calamiteiten extra aandacht aan zware metalen in veevoer te besteden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Harm

    Knap staaltje "preken voor eigen parochie". Niet het aantal monsters maar de juiste steekproef is nodig om een goede analyse te krijgen. Maar goed, ook bij het Rikilt moeten ze aan het werk blijven, en niet te vergeten de mensen van de VWA en AID die deze monsters met veel inzet nemen. Zijn ze al eens bij u geweest, moet je eens kijken hoe ze dat doen. Of mag u zelf een monster uit de silo trekken? Vraag eens om het bemonster protocol, dan is het helemaal lachen.

Of registreer je om te kunnen reageren.