Home

Achtergrond

Yara International wint door afwijzing deal Terra terrein

Koersen van Europese aandelen staan onder druk omdat nog steeds onzekerheid heerst over de toekomst van Griekenland in de Eurozone.

De Duitse 'Bundeskanzler' Angela Merkel vindt dat landen uit de Eurozone verbannen moet worden, terwijl Europese ministers van Financiën proberen een reddingsplan voor de Grieken op te stellen. De prijsverwachting voor een aantal agrarische grondstoffen schommelt enigszins waardoor in de AgD-index geen duidelijk onderscheid kan worden gemaakt tussen bedrijven die grondstoffen verkopen en inkopen. De tarweoogst in de Europese Unie zal naar verwachting van het Franse Strategie Grains 600.000 ton lager uitkomen op 134,1 miljoen ton. Toch verwacht het onderzoeksbureau lagere prijzen voor tarwe.

Het aandeel van kunstmestproducent Yara deze week schoot omhoog nadat het bekendmaakte CF Industries’ bod op Terra niet met een hoger tegenaanbod te beantwoorden. De Noorse firma had tenminste 800 miljoen dollar op het eerder geboden bedrag van 4,1 miljard dollar moeten zetten. Overname had voor Yara de weg naar goedkoop Noord-Amerikaans aardgas opengesteld, maar voor een hoger bod was vrijwel zeker een aandelenemissie nodig geweest, wat kan leiden tot een mindere waarde van de al uitstaande aandelen. Toen bekend werd dat Yara het bod niet verhoogde, steeg het aandeel 6,6 procent.

De aandelen van zuivelproducenten Danone en Nestlé reageerden lauw op de melkprijsverwachting van eerst Fonterra en daarna FrieslandCampina. Het gerucht gaat dat het Amerikaanse Dean Foods over wordt genomen. De verhandelde volumes aandelen van beursgenoteerde zuivelconcerns zijn toegenomen. Doordat de volumes toenemen, denken aandeelhouders dat de geruchten wellicht serieus moeten worden genomen, wat het effect versterkt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.