Home

Achtergrond 333 x bekeken

Wisselend beeld plaagt machinebouwers

Neemt Yara International de Noord-Amerikaanse concurrent Terra Industries nu wel of niet over?

Onzekerheid maakt dat de beurskoers de dynamiek heeft ontwikkeld van een stuiterbal, en dat zal nog een week zo blijven. Dan pas wordt definitief of de Noorse kunstmestfirma een verhoogd bod neerlegt voor Terra, dat vooral kunstmest op basis van stikstof produceert. Investeerders zien de overname als van groot belang voor Yara omdat energiekosten in de VS aanzienlijk lager zijn dan in Europa. Geschat wordt dat energie bij de productie van kunstmest op basis van stikstof 75 procent van de kostprijs bepaalt. Kunstmestverkopen zullen fors omhoog omdat boeren vorig jaar weinig hebben aangewend, wat ze zich geen twee jaar kunnen veroorloven.

Opvallend is dat het aandeel van Case New Holland op weekbasis 3,4 procent aan waarde verloor. Analisten zien aandeelhouders even hun winst pakken. Het aandeel stond enkele maanden geleden nog rond de 24 dollar, een jaar geleden onder de 7 dollar, en nu op ruim 26 dollar. Aandelenkoersen van mechanisatiebedrijven blijven wisselvallig. Volgens statistieken van de Braziliaanse overheid is de verkoop van landbouwmachines in februari 46 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Deels komt dit door hoge sojaprijzen, maar ook door goedkoop krediet van de overheid. In Europa en de VS, waar nog altijd het meeste wordt verkocht, lopen verkopen spaak. In Nederland daalde het aantal uitgeleverde trekkers in januari 38 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het aandeel Monsanto staat onder druk nu persbureau Bloomberg erachter kwam dat zeven openbaar aanklagers op staatniveau onderzoek doen naar eventueel misbruik van marktmacht door de zaadgigant.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.