Home

Achtergrond 339 x bekeken

Winst Yara in 2009 54 procent gedaald

Yara International heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 3,7 miljard kroner (469,4 miljoen euro), oftewel 54 procent minder dan een jaar eerder.

De Noorse kunstmestproducent zag de omzet 30 procent dalen tot 61 miljard kroner (7,6 miljard euro). Voor dit jaar ziet topman Jorgen Ole Haslestad, zonder op specifieke cijfers in te gaan, betere prijzen tegemoet.

Yara geldt als de grootste producent van kunstmest op basis van stikstof ter wereld. Het bedrijf, dat ook in Sluiskil produceert, leed vooral onder lagere prijzen. Boeren kochten wereldwijd wat minder maar vooral later in dan normaal, speculerend op lagere prijzen. Yara beantwoordde de malaise met een ambitieus kostenreductieplan. Het beursgenoteerde bedrijf kocht fors minder in van derden, bracht de productie soms met enkele tientallen procenten terug en sloot kleinere, minder efficiënte fabrieken.

"Onze strategie was erop gericht de financiële capaciteit op orde te houden zodat we flexibel blijven", aldus Haslestad. Omdat het bedrijf een goede solvabiliteit wist vast te houden kon het onlangs meer dan 4,1 miljard dollar bieden voor het Amerikaanse Terra Industries. Het bod werd geaccepteerd maar later overklast door een bod van CF Industries. Yara krijgt vanwege het afblazen van de deal 123 miljoen dollar. Zowel UBS als Deutsche Bank hebben vertrouwen in de behoedzame koers van Yara en merken bovendien op dat boeren vanwege het belang van bodemgezondheid geen twee jaar op rij weinig kunstmest kunnen aanwenden. Ze verhoogden al vorige week hun advies voor het aandeel Yara van "neutraal" naar "verwerven".

Of registreer je om te kunnen reageren.