Home

Achtergrond

West-Europese Unie opgeheven

Nederland en de andere lidstaten gaan de West-Europese Unie (WEU) opheffen.

De defensieorganisatie was de kleinere, Europese variant van de NAVO, maar kwam nooit tot bloei.

De deelnemende landen vinden de aparte samenwerking niet meer nodig. Het nieuwe EU-verdrag bepaalt ook al dat de Europese landen elkaar bijstand moeten verlenen bij militaire conflicten. "De WEU heeft dus zijn historische taak volbracht. De deelnemende landen hebben daarom collectief besloten het samenwerkingsverdrag te beëindigen'', aldus een verklaring van Nederland en de negen andere lidstaten, die woensdag is bekendgemaakt.

De organisatie ontstond in 1954 wegens de dreiging van de toenmalige Sovjet-Unie. De WEU heeft een hoofdkwartier in Brussel. Van 1989 tot 1994 was oud-minister van Defensie Wim van Eekelen (VVD) voorzitter.

De organisatie verdwijnt in juni 2011.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.