Home

Achtergrond

'Wereldwijd tekort groente en fruit'

Univegtopman Hein Deprez verwacht een wereldwijd tekort aan groenten en fruit.

Door een toenemende welvaart en eisen van Aziatische consumenten zal meer groente en fruit op deze markt worden afgezet. Dat leidt tot krapte op de Europese markt, denkt Deprez. "We verwachten een wereldwijd tekort aan groente en fruit De consumenten zullen daarvan de rekening betalen. We zullen de echte waarde van voeding moeten leren accepteren, en ervoor betalen."

Univeg kiest door de verwachte krapte voor directe relaties en eigen teelt. Over heel de wereld heeft Univeg 8.000 hectare in bezit.

Deprez noemt het systeem van directe levering interessanter dan het veilingsysteem, omdat het overbodige kosten voorkomt. "Er wordt geen verpakking verspild en er is geen onnodige opslag en transport. Door de dagelijkse leveringen aan klanten wordt ons systeem heel goedkoop."

Deprez waarschuwt voor het doodbloeden van de Belgische productie. Investeringen in energiebesparing vergen schaalvergroting. Dat komt in België onvoldoende van de grond. "Door strikte vergunningseisen aan nieuwe uitbreidingen bloedt de sector stilaan dood", stelt Deprez in de Belgische krant De Tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.