Home

Achtergrond 4 reacties

'Wereldgraanprijzen dalen in seizoen 2010/2011'

De prijs voor harde tarwe daalt in het seizoen 2010/2011 6 procent tot een gemiddelde van 143,8 euro (196 dollar) per ton.

Dat meldt het Australische marktbureau Abare. De gemiddelde prijs voor overige granen daalt tot een gemiddelde van 115 euro (157 dollar) per ton.

De vraag naar graan trekt aan maar grote voorraden maken dat de prijzen fors dalen. De wereldvoorraad tarwe stijgt ten opzichte van het seizoen 2009/2010 met 3 procent tot 203 miljoen ton. De wereldvoorraad overige granen stijgt door een hogere productie in Brazilië en China 1 procent tot 182 miljoen ton.

De hoeveelheid tarwe die beschikbaar is op de markt blijft ongeveert hetzelfde: 117 miljoen ton. De Amerikaanse export, de grootste, zal echter dalen naar het laagste niveau in 30 jaar. De Amerikaanse export wordt deels "vervangen" door aanvoer uit het gebied rond de Zwarte Zee, waar producenten profiteren van logistieke voordelen en een lage kostprijs.

De handel in overige granen neemt toe, waarbij mais meer verhandeld wordt en gerst minder. Van mais komt volgens Abare circa 87 miljoen ton op de wereldmarkt, tegen 84 miljoen het vorige seizoen. Wederom komt druk te staan op Amerikaanse export, die concurrentie ondervindt uit Zuid-Amerika, waar de oogst hoog is uitgevallen.

De verwachting is dat de grootste netto-importeurs van tarwe opnieuw Brazilië, Japan, Iran, Irak, Zuid-Korea, Mexico en Nigeria zullen zijn. Op de middellange termijn verwacht Abare vanwege de groeiende en steeds rijkere wereldbevolking stijgende graanprijzen. Prijzen worden ook ondersteund door de toegenomen inzet van bio-ethanol.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Akkerbouwer met intensieve veehouderij

  Lang leve het gemengd bedrijf! Akkerbouwers horen meer aan het graan te verdienen, maar helaas zijn we enkele jaren terug met afschaffing van de braak nu weer mooi in de aap gelogeerd. Overproduktie nekt ons, en dat gaat over enkele jaren ook weer in de suiker gebeuren. Let op mijn woorden!

 • no-profile-image

  gert

  Iedere keer waarschuwen voor voedselschaarste en hoge voedselprijzen,zielige verhalen over mensen in de derde wereld die niks te eten hebben,terwijl de graanboer met een fooi wordt afgescheept

 • no-profile-image

  boerke

  Laat de profeten maar lullen, het weer zal zoals altijd nog wel de opbrengst gaan bepalen en van de invloed van de olieprijzen zie ik in hun voorspelling ook weinig terug. Voor mij staat wel vast dat de profeten al weer wat hebben verdiend!

 • no-profile-image

  Han

  Dit bericht staat haaks op het bericht van enkel dagen geleden waarin een hogere prijs werd beloofd. Dit artikle haalt als excuus weer aan de wereld graan voorraad. Waarom moet de boer steeds de prijs betalen voor de voorraad nodig om eens een tegenvallende graan oogst te overbruggen?? Deze verzekering bedoelt voor de consumenten, behoord ook door de consumenten betaald te worden en niet door de producenten in de vorm van een te lage prijs voor de gehele oogst. Hebben de boeren dit te danken aan de >Democratie< of aan de >Vrije Wereld Handel

Of registreer je om te kunnen reageren.