Home

Achtergrond

Weinig rendement campagnes gezond leven

Voorlichtingscampagnes die mensen moeten aanmoedigen gezonder te leven, leveren te weinig op.

Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport dat vandaag is gepubliceerd.

Het aantal Nederlandse probleemdrinkers en drugsgebruikers neemt niet af, net zomin als het aantal mensen met overgewicht. Iets meer dan een kwart van de Nederlanders rookt (27 procent), en dat percentage ligt hoger dan in de buurlanden. Het doel om dit jaar uit te komen op 20 procent rokers wordt volgens het RIVM niet gehaald.

Het rijksinstituut pleit voor een andere aanpak. Zo zouden meer dingen verboden kunnen worden, zoals bij roken is gebeurd in de horeca, of accijnsverhogingen kunnen worden doorgevoerd voor voeding, alcohol of sigaretten. Als voorbeeld noemt een woordvoerder een verbod op verkoop van vette kroketten in schoolkantines, of het subsidiëren van een beweegprogramma voor dikke mensen via de huisarts.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.