Home

Achtergrond 229 x bekeken

Weer onterechte GMO-steun

Nederlandse telersverenigingen hebben vorig jaar en in 2008 onterecht EU-subsidies gekregen voor gemeenschappelijke marktordening (GMO).

Dat blijkt uit boekenonderzoek van de Europese Commissie bij het Productschap Tuinbouw (PT). Nederland ging in 2005, 2006 en 2007 ook al in de fout met de uitvoering van de GMO-regels in de groente- en fruitsector. Over die jaren wil Brussel 23,4 miljoen euro terugvorderen.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie zijn een aantal van de geconstateerde fouten over 2008 en 2009 hetzelfde als uit de eerdere periode. Onduidelijk is nog hoeveel GMO-geld Brussel terugwil over de afgelopen twee jaar.

Het ministerie van LNV probeert de terugvordering over de periode 2005-2007 ongedaan te maken in een hoorzitting die volgende week dient in Brussel. Na controle over die tijd stelde de Europese Commissie vast dat één telersorganisatie niet aan de eisen voor GMO-voldeed.

Bovendien stelde ze vast dat geen GMO-bijdrage kan worden verstrekt voor verkoopbevorderende meldingen op verpakkingen van groente en fruit. De commissie ziet dit als verpakkingskosten. Verkoopbevorderende activiteiten zijn wel subsidiabel, maar niet op de verpakkingen. Wat betreft de nieuwe zaak, werkt LNV nog aan een reactie richting Brussel. Volgens LNV is nog onduidelijk of het geld terug te vorderen is bij het PT of de telersorganisaties. Eerder stelde het PT dat het als uitvoerder niet aansprakelijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.