Home

Achtergrond 1 reactie

Weer drukt verwachte opbrengst tarwe

De tarweoogst in de EU valt miljoenen tonnen lager uit door de strenge winter in Oost-Europa en het natte weer in Zuid-Europa.

Dat geldt waarschijnlijk ook voor andere graansoorten.

De meteorologische dienst van de Europese Commissie heeft de weersomstandigheden van deze winter vergeleken met die van de laatste 100 jaar, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Op basis daarvan is de oogstprognose voor tarwe met 4 miljoen ton verlaagd."

De Commissie publiceerde vorige maand de eerste graanprognose van seizoen 2010/2011. Toen is gerekend met de gemiddelde opbrengst van de laatste vijf jaar. Volgens die prognose produceert de EU volgend seizoen 290,5 miljoen ton graan.

Dat gaat richting 286 miljoen ton op basis van de eerste aanpassing, zegt de woordvoerder. "Over twee weken is bekend hoe de weersdeskundigen van de Commissie de invloed op de oogst van andere graansoorten inschatten. Waarschijnlijk daalt de oogstprognose voor graan verder."

De woordvoerder benadrukt dat het weer tijdens het groeiseizoen nog veel invloed kan hebben. "Maar feit is dat de regen in Spanje en ook in Italië het wintergraan grote schade heeft toegebracht. In de rest van Europa is het voorjaar later dan gemiddeld. Grote vraag is hoe de wintergranen in Oost-Europa, Rusland en Oekraine onder de sneeuw vandaan komen."

Het graanverbruik zal door de toename van de productie van bioethanol oplopen naar 280 miljoen ton, zegt de woordvoerder. "Verbruik en verwachte oogst komen dichter bij elkaar te liggen. Maar de grote voorraden drukken de graanprijs."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Voor de landbouw is het te hopen dat ernog meer van dit soort berichten komen uit andere gebieden. De graanvoorraad moet eens richting NUL ton gaan. Dit lijkt de enige manier om de mensen te overtuigen van de >onmisbaarheid< van een gezonde landbouw. En de kwetsbaarheid van het bestaan. Helaas weten de armen dit reeds generaties, maar de rijken denken dat het leven maakbaar is ja zelfs de natuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.