Home

Achtergrond

Weer aanvallen bende LRA in Congo

Bijna twintig mensen zijn in het oosten van Congo gedood door recente aanvallen van Ugandese strijders die zich het Verzetsleger van de Heer (LRA) noemen.

Dit hebben plaatselijke activisten in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo gisteren bekendgemaakt. Het gaat om zeker elf burgers en acht Congolese militairen.

De aanvallen waren tussen 11 en 14 maart in de Congolese provincie Orientale, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR).

Het duistere LRA wordt geleid door Joseph Kony. Die wordt samen met twee andere kopstukken van de wrede bende wegens gepleegde gruwelen gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het uit Noord-Uganda stammende LRA zaait sinds eind jaren tachtig dood en verderf in de onherbergzame regio. Na te zijn opgejaagd door de Ugandese strijdkrachten week de bende in 2005 uit naar onder meer Congo. Het LRA zou inmiddels hooguit honderd leden tellen, maar is moeilijk te traceren en onvoorspelbaar. Het terroriseert zo delen van Oost-Congo, de CAR en Zuid-Sudan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.