Home

Achtergrond 168 x bekeken

Week 11: kuikenmarkt licht positief

Enkele weken geleden was de situatie op de markt van kuikenvlees langzaam aan wat positiever aan het worden in vergelijking met de periode daarvoor en deze tendens lijkt nu toch wat door te zetten.

Het is nu niet zo dat de problemen ineens allemaal voorbij zijn, want er zijn best toch ook nog wel behoorlijke voorraden beschikbaar, maar er zijn wel wat aanwijzingen dat de afzet wat vlotter verloopt.

De stemming is wat positiever voor wat betreft de afzet van vers en bevroren product en het lijkt erop dat ook de vraag en het aanbod wat beter op elkaar zijn afgestemd dan in het recente verleden. Hoewel het aanbod zeker niet kleiner oogt dan voorheen, wordt het wat meer positieve beeld dus vooral veroorzaakt vanwege de oplopende vraag.

De vraag van bevroren producten vanuit Oost Europese landen wordt langzaam aan wat beter en ook de prijzen lopen heel voorzichtig weer wat op. Dat is ook voor de nog beschikbare voorraden een goede zaak.

Overigens is het zaak om nog niet te al te optimistisch te worden, want men heeft vooral in Oost Europese afzetgebieden nog steeds te maken met een tekort aan de nodige financiële middelen.

Wel is positief dat ook in die regio de winter zo langzaam aan op zijn retour is en dat heeft sowieso bij afnemers positieve gevolgen voor de consumptie van kipproducten. Dit laatste geldt zeker ook voor Oost Europese consumenten, want die laten tijdens barre weersomstandigheden kip vaak links liggen en geven dan de voorkeur aan de wat steviger vleessoorten zoals worst en spek.

Al met al dus een licht positieve ontwikkeling voor wat betreft de afzet van kuikenvlees. In de levend prijzen is dat voor wat betreft de “vrije” kuikens nog niet zichtbaar, want de gemiddelde prijs stabiliseerde deze week op € 0,83/kg. De basiscontractprijs voor levering volgende week vertoont wel een lichte plus.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.