Home

Achtergrond 2 reacties

Waterkwaliteit zorg in Nieuw-Zeeland

Fonterra gaat het waterbeheer op de veebedrijven van zijn leden jaarlijks controleren.

Op deze manier wil de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming de leden stimuleren de bedrijfsvoering te verduurzamen en te voldoen aan de wettelijke regels. Ook moet dit leden met hoge boetes besparen.

In maart beginnen de controles in één district. Vier maanden later is het de bedoeling dat de controles door het hele land worden uitgevoerd. "Ons doel is om het aantal bedrijven dat niet aan de regelgeving voldoet binnen 18 maanden te halveren", zegt Fonterra-directeur Gary Romano. "Vervolgens is het doel om alle bedrijven aan de regels te laten voldoen."

De controle wordt onderdeel van het Farm Dairy Assessment, dat jaarlijks door Fonterra wordt uitgevoerd. Als leden geen goed waterbeheer toepassen worden ze doorverwezen naar een deskundige op het gebied van duurzaamheid in de melkveehouderij. Fonterra heeft de mogelijkheid om veehouders die niet aan de regels voor het waterbeheer voldoen te korten op hun melkgeld.

Dat kan variëren van een korting van zo'n 1.000 tot ruim 2.000 euro. Het geld wordt vervolgens ingezet om de waterhuishouding te verbeteren. In een uiterst geval kan Fonterra weigeren de melk op te halen. Een maatregel die de zuivelonderneming vorig jaar bij twee veehouders nam.

De kwaliteit van het water in Nieuw-Zeeland verslechtert, en de melkveesector heeft hier een aanzienlijke rol in. De Nederlandse Ambassade in Nieuw-Zeeland meldt op haar website dat sinds 1960 het totale oppervlak aan grond dat in Nieuw Zeeland wordt geïrrigeerd elke tien jaar is verdubbeld. Irrigatie is verantwoordelijk voor 77 procent van het totale waterverbruik.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Dit enorme water gebruik voor irrigatie betekent dat de groei in Nieuw Zeeland tegen een grens aan zal lopen. Zoet en schoon water is ook in NZ niet onbeperkt voorradig. Ook in NZ zal de overheid pas ingrijpen als het vijf voor twaalf is net als overal op de wereld, politiek is niet gericht op lange termijn denken en besluiten.

  • no-profile-image

    huub

    Slimme zet van Fonterra, op deze manier blijven ze de overheid voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.