Home

Achtergrond 49 reacties

Waalkens vindt het mooi geweest in de Kamer

Harm-Evert Waalkens stopt met zijn werk als Tweede Kamerlid voor de PvdA.

De veehouder uit Finsterwolde vindt het na drie termijnen welletjes, zei hij zondag desgevraagd. "Al heb ik het met veel plezier gedaan.'' Hoe hij de vrijgekomen tijd gaat invullen behalve op zijn boerenbedrijf weet hij nog niet, daarvoor zijn de verkiezingen toch nog te vroeg gekomen.

Waalkens is nu nog landbouwwoordvoerder (veehouderij, dierenwelzijn, Europees landbouwbeleid) van zijn fractie. Verder houdt hij zich bezig met ontwikkelingssamenwerking en handelsbetrekkingen. Medio april hoopt hij nog het initiatiefwetsvoorstel tegen de nertsfokkerij door de senaat te loodsen. Hij diende dit in samen met de SP.

De veehouder heeft het dierenwelzijn duidelijk hoog. Die Dierenbescherming riep hem een paar keer uit tot Dierenbeschermer van het jaar. Hij kwam in 2007 onder meer met een initiatiefwetsvoorstel over het strafbaar stellen van seks met dieren. Dat voorstel is in 2010 aangenomen door de Eerste Kamer.

Bij eerdere verkiezingen kreeg hij aanvankelijk een onverkiesbare plaats toebedeeld , maar hij had zoveel aanhang dat hij toch in de Kamer kwam.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  katja

  Daarom krioelt het in de Kamer ook van de boeren. Die verdienen daar het dubbele bij van wat er op het bedrijf wordt omgezet!

 • no-profile-image

  Han

  Huib ik ben het met je eens, afbranden van mensen >verwerpelijk<. Politiek is niet zo eenvoudig als het lijkt, alleen de huidige generatie politici uit inderdad kreten die goed in het gehoor liggen. Ik zie de vorming van de toekomstige regering dan ook als een zeer zware taak. Geen van de parijen is tot nu toe bereid over zijn schaduw te springen om het land door de crisis te loodsen op een andere wijze dan hun eigen ideologie toestaat. Helaas van ideologieen die niet bespreekbaar zijn heb ik nog weinig goeds gezien.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Nou ja....aanhang....? Hij kwam in de kamer toen de PvdA in de regering kwam, daardoor kwamen er plekken vrij. Hij ging toen gewoon met een plastic koe in de gang staan en kwam daardoor alsnog in de kamer. Kennelijk is dit voor de PvdA genoeg reden om iemand te plaatsen. Volgens mij ziet hij de bui nu opnieuw hangen.

 • no-profile-image

  farmer

  Enige nuances op de "heer" Waalkens. Als geboren en getogen Groninger van het arme "Westerwolde" heb ik de heer waalkens een keer benadert over pluimveerechten, hij verzekerde mij dat hij had gevochten als een leeuw, maar niet kon verhinderen dat pluimveerechen van vader op zoon (of bij verkoop) zouden worden afgeroomd. De volgende dag vernam ik dat dit niet het geval was en vader op zoon overname zonder gevolgen was. (Verkoop trouwens ook).
  Mijnheer Waalkens: door mensen als u woon ik nu in Canada en ik moet zeggen met groot plezier. Dank u voor uw afbraak beleid zodat ik met mijn gezin ben vertrokken uit het corrupte Nederland. Slaap rustig verder, maar de "Landbouwcombinatie Finsterwolde cultuur" bent u nooit ontgroeid en dat was ook subsidie!!

 • no-profile-image

  Han

  Nu Harm Evert zijn VUT ingaat, kan hij de Nederlandse belangen behartigers mooi eens gan uitleggen waarom zij ratrace moeten stoppen. Hij heeft perslot geboerd op een toen ter tijd MEGA bedrijf dat een co-op was van verschillende Oost Groninger boeren. Ze zijn nooit bij machte geweest om rendement te maken op kapitaal en alle uren te betalen. Precies de ziekte waar de gangbare landbouw ook aan lijdt. Het zou Harm Evert sieren als hij met deze boodschap de Boer op gaat.

 • no-profile-image

  Dirk

  Had Waalkens verstand van de sector dan???????
  Waalkens heeft meer afgebroken dan opgebouwd.

 • no-profile-image

  PvdA

  Nou mijnheer Waelkens ik zal U niet missen.
  Onbegrijpelijk dat U zich nog boer wilde noemen, Farizeeer had beter gepast.
  Het gaat U goed.

 • no-profile-image

  gerrie

  Dat wordt dan lekker op wachtgeld de komende jaren. Prima vut regeling. Voor tweede kamerleden kost dit de belastingbetaler ongeveer 5 miljoen per jaar en Evert zal toch al gauw tot zijn 65e 5500 a 7000 euries per maand ontvangen. Das lekker meegenomen.
  En Gerda gaat pas weg als ze naar de Efteling is geweest. Dit is een extra arbeidsvoorwaarde. Mag ze gaan werken bij het lavenvolk als landmeter.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goede zaak dat die vent stopt, een regelrechte nachtmerrie voor de landbouw. Er circuleert ergens een filmpje waarbij hij het natura2000 beleid verdedigt, als je dat ziet dan raak je het laatste restje vertrouwen dat je in de overheid had ook nog wel kwijt

 • no-profile-image

  rien

  Ik reageer op het bericht van Rinie: met zulk vaag gewauwel kan ik echt niets. Heb je nog steeds niet door hoe boeren hun woede en frustratie uiten op deze pagina en hoe hoog het eigenlijk zit. Met een uiting van woede en frustratie is niets mis, integendeel, schrijf het van je af. Zie ook in dat Waalkens zoveel slechts heeft betekend voor de veehouderij dat hij deze reacties echt verdient. Als we praten over oprechtheid en eerlijkheid: stuur die boodschap aan onze volksvertegenwoordigers!

 • no-profile-image

  cor

  WEG MET HET CDA!

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Rien, woede en frustratie afreageren daar is niets mis mee. Dat wil zeggen: afhankelijk van de manier waarop dat gebeurt. Als het niet meer is dan die woede en frustratie dan is dat niet productief. Er wordt al meer dan genoeg in cliché's gecommuniceerd. Bijv: als een bepaalde partij beweert dat mensen die een dier opsluiten om het vet te mesten en te slachten misdadigers zijn, wat is dan de reactie vanuit de landbouw: met een uiting van woede en frustratie is niks mis, integendeel??>>>>>>>>>> Cliché's van wie dan ook afkomstig, zijn uitingen die een kern van waarheid bezitten. Daarmee zijn ze wel waar, maar niet waar genoeg. Dat blijkt daaruit dat ze heel overtuigend zijn voor iedereen die hat met je eens is, maar voor degenen die je graag zou willen overtuigen zonder meer als onzin wordt afgedaan. Het is juist interessant om al die cliché's te analyseren: wat is die kern van waarheid. En even interessant zijn de andere kernen: de kern van onzin en de kern van emotie. Boeiend om dat uit te puzzelen zowel van de eigen cliché's als die van "de tegenpartij".

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dier, jij snapt er niks van als je rijk wilt worden dan moet je vooral geen boer worden. De maatschappij buit je tot op het bot uit op dit moment.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Drie reacties in drie uur tijd met drie verschillende cliché's. @Dier der Dieren: landbouw is wel een economische activiteit, maar voor boeren zijn andere zaken die voldoening geven normaal van groter belang - zoals de omgang met hun dieren of planten. Maar momenteel is het juist het economisch aspect dat die voldoening strek vermindert. @Melkveehouder, het is niet zozeer de maatschappij die ons uitbuit. Het is naar mijn mening het economisch systeem (landbouw overlaten aan de vrije markt) dat leidt tot prijzen die bedroevend zijn. Eigenschap van dat systeem is niet eens dat tegenover de misère van de producenten niet eens door de consumenten wordt geprofiteerd. [Consumentenprijzen dalen nauwelijks op het moment dat boeren beneden kostprijs produceren]. @ Katja, om snel veel geld op een makkelijke manier te verdienen is de politiek niet de meest geëigende weg. Ik vind dat politici hun loon meer dan waard zijn. Als het zo'n luizenleventje was dat je er even bij doet, waarom zouden zovelen dan de voorkeur aan hun gezin geven?

 • no-profile-image

  toontje

  Het is niet erg dat hij gaat, deze man is zelf veehouder en vindt het nodig om bijvoorbeeld de nertsenhouderij te willen verbieden.
  Hij mag mij uitleggen wat de reden is dat hij zelf wel vee mag houden en een ander niet. Waalkens en de nertsenhouderij produceren namelijk allebij produkten die maar door een beperkt aantal consumenten gekocht wordt. Biologisch voedsel en natuurlijk kwaliteitsbont.
  Het lijkt tegenstrijdig maar dat is het eigenlijk niet, je hebt altijd wel consumenten die wat meer geld overhebben voor een produkt wat op een zo natuurlijk mogelijke wijze geproduceerd is !

 • no-profile-image

  katja

  Toontje, ik zou maar wat Lager zingen. Ik ken tenminste geen begrip Pelsvee. Jij wel? Pelsdieren zijn marterachtigen, vossen en knaagdieren die op beestachtige wijze in krappe metalen celblokken door afgrijselijke geldwolven worden uitgebuit. Dat zou al 10 jaar geleden afgelopen zijn geweest, maar het normloze CDA verkrachtte de wet en zorde voor een gigauitbreiding van deze mens en dieronwaardige sector. Zo is het, menneke Onbenul. En niet anders!

 • no-profile-image

  Harm

  Jammer dat waalkens nu door de voordeur vertrekt.
  Ik had liever gezien dat cohen hem via de achterdeur bij het grof vuil had gezet.

 • no-profile-image

  H.J. Schepers

  Meneer Waalkens ziet de bui al hangen, wat dacht je dat een intelligent persoon als Cohen maar ook enig moment iemand als waalkens in zijn buurt wil hebben. Een voorbeeld, Waalkens had ook een stem in het ruimen van 45789 gezonde geiten, maar hij ging dan ook uit van 3500 gevallen van Q koorts inplaats van 2300, hij was(is) dan ook totaal niet op de hoogte van de materie. Dit is dan ook heel droevig dat in een land als nederland dit kan, dat een steuntrekker als Waalkens ook nog mag beslissen over het lot van honderden boerengezinnen.

 • no-profile-image

  marianne

  He nare boertjes,deze geweldige belangenbehartiger komt bij mijn partij! Hij komt thuis....

 • no-profile-image

  jaap

  Waalkens stopt, net nu het wetsvoorstel over een verbod op de nerstenhouderij in de eerste kamer zal worden behandeld.
  Dit lijkt verdacht veel p de zoveelste vuile streek van deze subsidietrekker.
  Is dit een poging om op deze manier het voorstel door de eerste kamer te krijgen??? Hij ziet aankomen dat er geen meerderheid is in de eerste kamer, dus probeert hij op deze manier als beloning het voorstel door de eerste kamer te krijgen. WAT EEN LAFFE SMEERLAP IS DIT.

 • no-profile-image

  adrie

  geweldig dat ie weg gaat
  hij heeft voor veehouderij niks goed gebracht

 • no-profile-image

  Koos van den Boogaard

  Boeren(zonen?)

  Kunnen jullie nou niet met zakelijke argumente komen, i.p.v. met deze vuilspuiterij?
  Wat een vertekend beeld geven jullie van het denkniveau van de Nederlandse boer.
  Het doet mij elke keer als ik als geïnteresseerd boerenzoon deze site bekijk weer zeer.
  Enkele zeer positieve uitzonderingen daargelaten, komen de meeste van jullie helaas niet verder dan schelden en ongefundeerde kritiek.
  En vaak ook nog zonder je eigen naam er voluit bij te zetten.

  In het belang van de boeren: als je wilt dat er naar je geluisterd wordt, beargumenteer gefundeerd en hou aub op met schelden.

  Koos van den Boogaard
  Heuvelstraat 19
  Alphen

 • no-profile-image

  de boer

  moooi weer zo waardeloze pvda'r minder!

 • no-profile-image

  anne

  Ik vind deze reacties te negatief. Ik denk dat het positief was dat de PvDA toch iemand met verstand van de sector in de Kamer had. Ik vrees dat dit niet noodzakelijk geldt voor zijn eventuele opvolger.

 • no-profile-image

  geert

  Inderdaad, subsidie en wachtgeldtrekker dat is de goede benaming voor Waalkens.
  Maar hij stopt echt niet zelf hoor!!! Hij ziet wel aankomen dat er geen plek meer is op de lijst.
  De PVDA wordt overgenomen door de Allochtonen en daat past geen communist tussen met flaporen.
  De man zal best goede dingen hebben gedaan maar het beeld blijft toch hangen van een akelige man.

 • no-profile-image

  Bart

  WANNEER STAPT "GERDA" OP???
  Zou ook een goede zet van haar zijn, zij heeft ons ook al veel geld en ellende gekost!

 • no-profile-image

  evert

  Ik vind het mooi geweest met waalkens.....

 • no-profile-image

  rien

  Mooi! Waalkens, van beroep subidieboer, heeft de sector meer kwaad dan goed berokkend. Het blijft wrang om iemand uit eigen gelederen te zien meewerken aan voor de veehouderij slechte maatregelen. Geen goed woord voor zijn steun aan de ijskoude sanering van de nertsenhouderij. Wie volgt, varkens, kippen, of iedereen behalve dan Waalkens zelf die immers leeft van belastinggeld.

 • no-profile-image

  Mark

  Harm bedankt voor je tomeloze inzet,om de veehouderij in holland ten gronde te richten,je intelegentie is niet veel meer als een bosuil die alleen maar uilenballen braakt als jij het woord voert.Harm ik ben ziels gelukkig dat je voor goed oprot.Het ga je goed, subsidie en wachtgeld trekker.

 • no-profile-image

  John

  Hij weet niet wat hij moet doen in zijn vrij gekomen tijd?
  Laat hem maar op een nertsenfarm gaan werken, om eens echt te leren werken.
  En kan hij zien wat voor een mooie sector hij aan het kapot maken is!! Helaas komt voor deze flapdrol, weer een andere flapdrol op het pluche!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Pas op Marinanne, want een thuiskomertje kan twee dingen betekenen: klapband of platzak!

 • no-profile-image

  deborah

  Waalkens is zegge en schrijve één keer dierenbeschermer van het jaar geweest, hij heeft dit zelf opgepompt tot enkele keren toen de Dierenbescherming in het jaar na zijn verkiezing vergat een nieuwe dierenbeschermer van het jaar te kiezen. Maar echt, meer dan één keer heeft-ie de titel niet gekregen , ook al omdat uitkwam dat hij koeien hoog had laten optakelen voor een 'kunstproject'

 • no-profile-image

  katja

  Nou Deborah, het is in Finsterwolde nogal kaal, dus moeilijk om Harm Evert hoog op te takelen. Doet er ook niet toe, want een kunstwerk kan ik hem niet bepaald noemen. Meer een boerenjeweetwel.

 • no-profile-image

  Rinie

  Op de persoon spelen en daarbij mensen afbranden is verwerpelijk. Zolang dat gebeurt, -op deze of willekeurig welke site, of waar dan ook-, zijn al deze publiekelijk geuite woorden niet alleen loos en zinloos, en dus verspilling van tijd en energie, maar ze nestelen zich intussen wel, -en dat is geen loze praat-, als een negatieve sluier rond het eigen hart van degene die zich zo verwerpelijk uit. Dat heet “het boemerangeffect”. Zowel positieve als negatieve gedachten en uitingen gaan in jezelf zitten als in een huis en daar ga je je niet gelukkiger van voelen. Eerder alleen maar bozer. Werden wij mensen maar eens wat wijzer, oprechter en eerlijker. Ook naar onszelf. Daar worden we met zijn allen beter van. En ook de dieren en de natuur zullen ons daar dankbaar voor zijn.

 • no-profile-image

  henrica sabina

  Nou mijnheer Waalkens, twee keer een diervriendelijkheidsprijs nietwaar? Kijk es even op: WWW.OOSTVAARDERSPLASSEN-STERFTE.NL Daarvoor is de hele kamer verantwoordelijk! En ook Balkenende met zijn Normen en Waarden!!

 • no-profile-image

  jan

  Ik heb me altijd afgevraagd als ik hem hoorde spreken in de kamer of wat van hem las; Hoe kan een boer zo praten, dat bedenk je niet. Hij was totaal GESPEEND VAN DE PRAKTIJK.
  Hij zat er mooi voor zijn eigen haggie, en deed de landbouw alleen maar kwaad!

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Soms sta ik van kritiek op een persoon/partij/gebeurtenis tegelijk wel en niet te kijken. Subsidievreter? Ik dacht altijd dat de landbouwers hels werden als ze als subsidievreters werden aangemerkt. Politici die hun functie neerleggen zijn profiteurs? En ik maar denken dat politici die 'vasthouden aan het pluche' asociaal waren. >>>>>>>Politiek lijkt een simpel klusje. Gewoon hier en daar een kreet naar buiten brengen die het goed doet in de media. De werkelijkheid is volgens mij dat het verdraaid lastig is als je oprecht wilt bijdragen aan gewenste ontwikkelingen om in het politieke circuit te blijven meedraaien.

 • no-profile-image

  harmevertweg

  Kom op jongens, niet zo negatief over Harm Evert. Jullie vergeten de goeie dingen die hij heeft gedaan. Hij heeft na uitgebreid onderzoek geconcludeerd dat seks met dieren strafbaar moet worden. Toch een mooi succesje!
  Ik heb gehoord dat hij straks ex-varkensboeren en -nertsenhouders arrangementen aanbiedt in Finsterwolde om hen in te laten zien hoe slecht zij bezig waren. Mooi toch, dat zo'n gefortuneerde pluche-socialist zijn bakken met geld aan zijn medemensen ten goede laat komen?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Liever niet koud saneren Patrick. Want dat bont dient immers tegen de kou!

 • no-profile-image

  Patrick

  @Toontje, nertsen fokkerij heeft niets met landbouw te maken omdat het geen primaire voedselvoorziening is. Het zou afgescheiden moeten zijn en worden van enige binding met landbouw.
  Nertsen fokkerij is wreed, bruut en een schande en zou koud gesaneerd moeten worden.

 • no-profile-image

  dier

  door al maanden deze en andere onderwerpen te volgen op de AGD nieuwbrieven kom ik er steeds meer achter, dat er voor boeren maar EEN norm is, en dat is GELD.

 • no-profile-image

  jan

  Toch blij dat ik vandaag boerderij.nl heb bezocht en dit goede nieuws heb mogen lezen!
  Zelden een persoon meegemaakt die
  zo'n grote walging bij me oproept als hij op de radio of tv te horen was.
  Een lichtpuntje voor agrarisch nederland in deze belabberde tijden.

 • no-profile-image

  teleurgestelde veehouder

  Eindelijk rot deze subsidievretende zogenaamde dierenbeschermer op.
  Als er een GROTE VERRADER in de kamer zit is hij het wel.
  Zo lang er over de nerstenhouderij is gepraat heeft hij nooit een woorde er over gesproken met iemand uit deze sector. Toen het voorstel een maal was aangenomen in de tweede kamer kwam hij oog ineens wel naar iemand van deze sector toe en sprak met een gemene glimlach op zijn smoel ( sorry voor deze woorden maar ik heb geen andere)" De politiek heeft gesproken". Ben je dan een verrader of ben je dan een grote verrader???? . Dat dit opstapt is prima, het is alleen jammer dat hij een grote som wachtgeld komt opstrijken.
  Kan daar niets aan gebeuren????
  Ik hoop dat de eerste kamer in april wel het gezonde verstand laat spreken over de nerstenhouderij, en niet zoals in de tweede kamer zich laat misleiden door emoties.

 • no-profile-image

  gert

  Heeft Waalkens nu al een kap op zijn mestsilo ? Of heeft hij daar nog vrijstelling van ? Is dat wel goed voor het millieu ?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Subsidievreter Waalkens kan nu wel stoppen met zijn (eigen) "belangenbehartiging. Geen wonder dat hij zegt "niet te weten hoe hij de tijd gaat invullen", dat kost hem geld. Bovenop een kruiwagen europese subsidie krijgt hij nog wachtgeld als hij op zijn krent blijft zitten. De opbouw is als volgt;

  "Wachtgeld
  Na vertrek heeft een ex-Tweede Kamerlid recht op een uitkering van: - 80 procent van zijn laatstgenoten schadeloosstelling in het eerste jaar;
  - 70 procent van zijn laatstgenoten schadeloosstelling vanaf het tweede jaar.

  De uitkering duurt even lang als de het Kamerlidmaatschap heeft geduurd, maar geldt minimaal twee en maximaal zes jaar. Is betrokkene niet langer dan drie maanden Kamerlid geweest, dan duurt de uitkering zes maanden.

  Als een Kamerlid bij zijn vertrek 50 jaar of ouder is en in de 12 jaar daarvoor minstens 10 jaar Kamerlid is geweest, dan loopt de wachtgelduitkering door tot de 65-jarige leeftijd.

  De uitkering komt te vervallen zodra het ex-Kamerlid in een andere functie voldoende verdient. Inkomsten worden in mindering gebracht op de wachtgelduitkering.

  Voor de wachtgelduitkering maakt het niet uit wat de reden van het aftreden was." Waalkens, een zakkenvuller pur sang.

 • no-profile-image

  jonge

  Echt iemand van de oude stempel, die kosten wat het kost de subsidies wil vasthouden op de huidige manier. Zo kan hij de jonge ondernemers in Nederland nog mooi even dwarszitten voor puur eigenbelang.
  Daarnaast vraag ik mij af of hij zich echt wel voor de sector inzette.....niet dat ik voorstander ben van de nertsenhouderij....maar een hele sector koud saneren zonder oplossingen voor de ondernemers te bedenken is echt ronduit ASOCIAAL....hoe zij Cohen dat ook al weer.....wij zijn voor een A-Sociaal Nederland!

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Eindelijk,opgeruimd staat netjes,de man heeft totaal geen oog voor de economische kant van het verhaal.

 • no-profile-image

  nicole van der gaag

  Wel sterk dat Waalkens nu uit de kamer gaat want als parlementslid werd hij als dierenbeschermer onderscheiden. Maar hij was wel medeverantwoordelijk voor het overheidsbeleid. En ook zijn partij en de andere linkse kamerfracties! Kijk op WWW.OOSTVAARDERSPLASSEN-STERFTE.NL

 • no-profile-image

  Veehouder

  Gelukkig, alleen maar tegenwerken, meer heeft hij niet gedaan!

Laad alle reacties (45)

Of registreer je om te kunnen reageren.