Home

Achtergrond 297 x bekeken

Vrijstelling voor gebruik middel bij Chinese kool

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft een tijdelijke vrijstelling afgegeven voor het gebruik van het middel Rovral aquaflo tegen schimmels in Chinese en andere Oosterse bladkolen.

De vrijstelling geldt voor de komende vier maanden. LTO Groeiservice had om de vrijstelling gevraagd, omdat er geen goed middel voorhanden is om de schimmels te bestrijden. Telers zouden daardoor het risico lopen dat meer dan 20 procent van de koolplanten dusdanig wordt aangetast dat ze niet meer geschikt is voor menselijke consumptie.

Rovral Aquaflo mocht tot medio 2008 worden gebruikt als schimmelbestrijder in Oosterse bladkool. Een ander middel, Score 250 EC, was tot 28 februari 2010 toegelaten. De producent van Score 250 EC heeft geadviseerd dat middel voorlopig niet te gebruiken vanwege overschrijdingen van de Europese residulimiet.

Volgens LTO-Groeiservice is zo een onvoorziene situatie ontstaan. Het ontsmetten of stomen van de grond zou een goed alternatief zijn voor het gebruik van de schimmelbestrijder, maar dat kan weer niet midden in het teeltseizoen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.