Home

Achtergrond 7 reacties

Vrijdag duidelijkheid over bijvoeren grazers

De Tweede Kamer krijgt vrijdagmiddag te horen hoe minister Gerda Verburg (LNV) omgaat met de wens van een Kamermeerderheid om de grazers in de Oostvaardersplassen bij te voeren na een lange, strenge winter.

Verburg zegde de Kamer dat vandaag toe in een debat. Ze bespreekt de motie vrijdag eerst in het kabinet en overlegt ook met Staatsbosbeheer, beheerder van de Oostvaardersplassen, en met Natuurmonumenten, beheerder van de Veluwezoom waar de natuur en de Schotse Hooglanders eveneens in principe hun gang gaan zonder dat de mens een handje helpt. "Die organisaties verzekeren me dat de dieren liever vers gras dan oud hooi eten. Daar kan ik me wel wat bij voorstellen'', aldus Verburg.

CDA, VVD, PVV, ChristenUnie en Rita Verdonk vinden dat de grazers honger lijden, andere partijen stellen juist dat bijvoeren averechts werkt omdat de kuddes zo alleen maar groot blijven waardoor de strijd om voedsel alleen maar groter wordt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat verse gras moet er dan wel zijn natuurlijk. Ze mogen er nu naar kijken, aan de andere kant van het hek. Het is nu al maandenlang zo kaal als een maanlandschap en als zometeen in het voorjaar het gras doorkomt, is het al afgevreten vóór het bovenstaat. Het blijft dus armoe troef. Ik had trouwens begrepen dat de dieren MET ONMIDDELIJKE INGANG bijgevoerd moesten worden.

 • no-profile-image

  nederlander

  niet wat beters te doen dan de hele dag keuvelen over een "natuurgebied".

 • no-profile-image

  dierenvriend

  alle dieren moeten op het moment dat het nodig is bijgevoerd worden en alle dieren moeten altijd kunnen drinken .oud hooi is ook eten .beter iets dan helemaal niets . Verburg was zeker zelf aan het eten en drinken .

 • no-profile-image

  HEnk

  Die organisaties verzekeren me dat de dieren liever vers gras dan oud hooi eten. Daar kan ik me wel wat bij voorstellen'', aldus Verburg.

  Weten we ook meteen wat ze thuis te eten krijgt.

 • no-profile-image

  taco

  koetje boe heeft gelijk, gras staat er nog wel maar dat gebied is zo er verschraald. Er zit gewoon geen voeding meer in. En dan kan je voeren wat je wil dan red je het niet. Iedere veehouder weet dit. Overigens laat SBB wel zien dat natuur niet echt DUURZAAM is.

 • no-profile-image

  koetje

  In de echte natuur is het vrij normaal dat de dieren een beetje vermagerd uit de winter komen en gebruiken ze het voorjaars en zomer gras om weer aan te sterken en reserves op te bouwen voor de volgende winter.Dat gaat ze hier niet lukken, misschien aansterken wel maar reserves opbouwen?Lijkt me onmogelijk.

 • no-profile-image

  Leen

  Grote grazers alleen op boerenland. Natuurorganisaties zijn niet in staat om op een humane wijze met deze dieren om te gaan. Stoppen met experimenteren!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.