Home

Achtergrond 343 x bekeken

Voortaan een betere betaler

Vion heeft een nieuw uitbetaalsysteem: Verfijnder en met een betere uitstraling.

Vion stapt over naar een nieuw betalingssysteem voor vleesvarkens. Het bedrijf gaat voortaan uit van een franco bordesprijs voor het varken zoals het dat het liefst aan de slachthaak heeft. Varkens die afwijken van het voor Vion ideale type, brengen iets minder op. Er zijn kortingen voor een te hoog of te laag gewicht, voor een te laag vleespercentage, te weinig spier en te veel spek. Verder is er een kwantumtoeslag; hoe meer varkens van één adres komen, hoe liever Vion dat heeft.

De Vion-uitbetaling stuurt op gewone varkens; luxe varkens worden niet navenant beloond.

Het nieuwe systeem heeft voordelen ten opzichte van het systeem met toeslagen dat het vervangt.
In rationeel opzicht het belangrijkste is de prikkel om precies de gewenste varkens te produceren en zodoende de hoogst mogelijke Vion-prijs te beuren. De criteria zijn duidelijk en er is ondertussen genoeg kennis bij boeren en hun voerleveranciers over effecten van voerregimes op vlees- en vetaanzet. Zeker in combinatie met Farmingnet zijn er goede mogelijkheden.

In aanleg is er niets nieuws onder de zon, maar het systeem van uitbetalen naar kwaliteit is wat verfijnd. Varkensboeren hebben meer mogelijkheden om meer geld bij Vion weg te halen.

Maar misschien wel een groter effect van het nieuwe uitbetaalsysteem is dat Vion straks af is van het voortdurende gezeur over het dubbeltje verschil tussen de Vion-bordesprijs en de Duitse Vereinigungspreis. Dat verschil schommelde altijd rond 10 cent. Ze moeten bij Vion toch onderhand wel ziek zijn geworden van het telkens maar weer uitleggen dat het verschil van 10 cent, na verrekening van kortingen en toeslagen, per saldo neerkwam op een verschil van 0 cent.

Nu is Vion daar van af. De Vion-notering en de Duitse komen vlakbij elkaar te liggen. In de beeldvorming bij veel varkensboeren zal Vion veel minder de achterblijvende betaler zijn dan het de afgelopen jaren was.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.