Home

Achtergrond 10 reacties

Voormalig hoofdvoorlichters LNV kritisch over Gerda

Twee voormalig directeuren voorlichting van LNV zijn uitermate kritisch over het uitbrengen van de glossy Gerda door het ministerie.

“Als ik nog directeur voorlichting was zou ik dit nooit hebben gedaan”, reageert Henri Kruithof, directeur voorlichting tussen 1993 en 2000. Kruithof, thans betrokken bij de VVD-campagne, vindt dat er “van alles mis is” met de Gerda. “Het is veel te veel persoonsverheerlijking. Ik geloof dat Verburg wel op tien pagina’s staat met een foto of interview. Dat hoort niet met overheidsgeld gedaan te worden.”

Daarnaast heeft Kruithof bezwaar tegen de timing. “De verkiezingen voor de Tweede Kamer komen eraan, en Gerda Verburg staat waarschijnlijk op de CDA-lijst. Dan hoor je de uitgave terug te trekken. Die kan immers worden uitgelegd als een vorm van politieke propaganda op rekening van de belastingbetaler.”

Kruithof ziet ook wel in dat de Gerda een knipoog is naar andere bladen zoals de Linda en de Youp. “Maar die zijn privaat gefinancierd. Dit is de eerste keer dat er belastinggeld voor is gebruikt. Als het nu gewoon een voorlichtend magazine over LNV, zijn werk en beleid was geweest ...”

Ook Kruithofs voorganger Cees Gravendaal, directeur voorlichting tussen 1987 en 1993, noemt de Gerda op de site van het Agrarisch Dagblad “een voorbeeld van slinkse overheidspropaganda”, die de geloofwaardigheid van de politiek en in dit geval het ministerie ondermijnt.

“De laatste jaren is voorlichting over beleid op slinkse wijze door de spindoctors omgebouwd tot propaganda. [...] De ambtelijke voorlichters zouden hun ministers eens moeten tegenspreken en met beleid naar buiten komen en niet met eenzijdige propagandapraatjes”, aldus Gravendaal. “CDA-minister Verburg heeft de geloofwaardigheid van haar ministerie en van haar partij een slechte dienst bewezen.”

De Kamer debatteert morgenvroeg over de gepastheid van de Gerda.

Lees ook: Kamer wil Balkenende bij Gerda-debat

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  huub

  De verkiezingen lijken mij een mooi moment om zulke actie's genadeloos af te straffen..

 • no-profile-image

  GBV

  Jammer dat hier een anderhalf miljoen euro door haar verbruikt is. en dan te denken dat zij ervoor gezorgd heeft dat de helft van de geiten in Nederland afgemaakt zijn. Dan zul je toch als minister van Landbouw die anderhalf miljoen toch steken in de wederopbouw van deze bedrijven.

 • no-profile-image

  knor

  Gerda is niets anders dan andere bestuurders, het zijn namelijk allemaal lieden met een groot EGO en ze geilen allemaal opzichzelf.
  Niets nieuws onder de zon dus !!

 • no-profile-image

  verstraten

  wat is erger, een minister die open en bloot haar ministerie promoot en open pr bedrijft voor 4 ton, of een minister - in dit geval Cramer- die dik 5 ton spendeert aan een zgn spin-doctor die via een achterdeur de opdracht krijgt om de samenleving bewust te maken(is dus beïnvloeden) hoe erg de klimaatverandering wel niet is.

 • no-profile-image

  boer

  niet alleen aan de cda een slechte dienst bewezen, de meeste boeren zijn bedondert door dat stuk ongedierte

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  De geloofwaardigheid van Verburg? Da's een lachertje!!!!!
  En hadden ze ook niet een paar GLOSSY foto's bij RENDAC kunnen nemen?

 • no-profile-image

  qwerty

  die kost 1000 euro per uur

 • no-profile-image

  blonde

  Had ze niet in de playboy kunnen gaan staan, was vast goedkoper geweest...

 • no-profile-image

  TIET

  Is dit een soort Play Boy voor Girls . Als zij zich zelf wil promoten moet ze dat ook maar zelf betalen . Zij kan dat makkelijk zelf betalen en waarschijnlijk heeft haar vriendin ook een goede baan .Dus om wat voor redenen dan ook zo met geld van belasting betaler om te gaan is te zot . als het argument is de landbouw promoten , dan had men hier geen persoon aan mogen koppelen . Na de varkenspest werd van Aerssen steets argoganter , Brinkhorst na de MKZ en Gerda nu na Q koorts . Zij pleit dat ze nog koeien met de hand gemolken heeft en tot voor enkele jaren terug nog regelmatig koeien molk . Omdat zij van boeren afkom is moet zij weten dat boeren van zulk soort argogantie niet gedient zijn . Maar waar denkbeeldigge macht toe kan groeien .Had dat van haar niet verwacht . Ik vraag mij nu af als zij weer minister wordt wat er dan op de landbouw afkomt .

 • no-profile-image

  gerrie

  Gerda in de playgirl. Kunnen de dames ernaar kijken. Koop ik er ook heen, want dat wil ik ook eens zien.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.