Home

Achtergrond

Voorlopig geen export fokvee richting China

Voorlopig gaat er geen Nederlands fokvee naar China. Dat meldt Veepro-directeur Johan van de Berg.

"Tot nu toe hebben zich geen exporteurs bij ons gemeld voor een exportcertificaat." De export van fokvee naar China is op het moment zeer lucratief, zo verklaart Cameron Hall van de Australische exportorganisatie Livecorp tegenover ABC. Hall verwacht dat er dit jaar 40.000 stuks fokvee van Australië naar China gaan. Een opleving van de Chinese melkindustrie is de motor voor de stijgende vraag naar vaarzen uit Australië.

Volgens Van de Berg is het maar de vraag of het wenselijk is om Nederlands fokvee naar China te exporteren in verband met de grote transportafstand. "Daarbij lijkt het gezien de kosten niet waarschijnlijk dat Nederlandse exporteurs kunnen concurreren met collega’s uit Australië en Nieuw-Zeeland." Fokvee lijkt vooral uit deze twee landen te moeten komen, aangezien vaarzen uit de Verenigde Staten is in China niet welkom zijn vanwege BSE.

China is druk in de weer om de eigen melkproductie te verhogen. Dat zou van grote invloed kunnen zijn op de wereldmarkt voor zuivel. Het land speelt een belangrijke rol in de aangetrokken wereldmarkt. Ook Nederlandse zuivelexporteurs profiteren hiervan. De verwachting is dat China dit jaar netto-importeur wordt van rundvlees naast importeur van melkpoeder, zo meldt Agrimoney op basis van gegevens van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. De import van rundvlees is vorig jaar verdrievoudigd en zal naar verwachting komend jaar opnieuw met 30 procent groeien naar 30.000 ton.

De rundvleesprijzen in China lagen vorig jaar op zo’n € 3,56 per kilo. Dat is 80 procent meer dan de prijs van een kilo varkensvlees. Toch blijkt het voor Chinese veehouders gezien de kosten lucratiever om varkens en kippen te houden. China is de vierde grootse markt voor rundvlees na Amerika, Brazilië en de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.