Home

Achtergrond

Volop voorjaar in keuringszaal

Alhoewel buiten het voorjaar nog geen poot aan de grond krijgt, is het in de keuringszaal al volop lente.

Door vele inzenders is een macht aan bolbloemen ingezonden, met dit keer de nadruk op de bol op pot, waarvoor een speciale keuring werd gehouden. Zoals narcissen op pot, met als een van de uitschieters de Narcissus 00 GR-2 van J. Kuiper. Een grote licht zalmkleurige trompet en zacht crème bloemblad zijn de hoofdkenmerken van dit product.

W.F. Leenen zette een flink aantal cultivars in de zaal die qua bloem fors van stuk zijn. Zoals de grote narcissen 'India' en N. 'Royal Dutch'. Mannetjesputters die er geen moeite mee hebben langdurig te bloeien. Fraai is ook Narcissus 'Virginia Sunrise' met een oranje, gespleten trompet en de dubbele spleetkronige N. 'Innovator'. J. H. Oostdam zette een aantal narcissen uit het handelssortiment op de keuringstafel, waaronder een ronduit voortreffelijke Narcissus cyclamineus 'Peeping Tom' waarvan in totaal ruim een hectare is geplant.

Groot en goed gevormd is de bloem van de felgele Narcissus cyclamineus 'Alliance' en zeer zonnig is de uitstraling van de uit 1966 stammende N. 'Jetfire' waarvan op dit moment een areaal van dik 44 hectare in de boeken staat. Fors zijn de narcissen 'Gold Medal' en 'Attraction' die Bisschops toont en Kapiteyn showt goede kwaliteit van onder andere Narcissus 'Park Sun' en 'N. Sportsman'.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.