Home

Achtergrond 689 x bekeken

Voeren zeug bij inseminatie invloed op geboortegewicht

Flushen, het verhogen van de voergift aan zeugen rond de inseminatie, zorgt voor zwaardere biggen.

Met 1 kilo extra voer stijgt het geboortegewicht met 45 gram per big.

Dat blijkt uit een studie van fokkerijorganisatie Topigs. Uit de proef bleek verder dat ook de voer soort bij de inseminatie krijgen van invloed is. Zeugen die lactatievoer krijgen, met meer energie en eiwit, werpen namelijk biggen die 51 gram zwaarder zijn dan zeugen die drachtvoer kregen.

Topigs concludeert dat het met verschillende maatregelen in theorie mogelijk is om het geboortegewicht met 442 gram te verhogen. Onder andere het voeren tijdens dracht en zoogperiode, de quarantaine van jonge zeugen, groepshuisvesting en bedrijfshygiëne hebben een positieve invloed. Het gebruik van prostaglandine werkt negatief.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.