Home

Achtergrond

Voedselhulp moet anders

Het programma voor de minstbedeelden in de EU blinkt uit in onwerkbaarheid en verspilling.

Dat de regeling bestaat is te begrijpen. Maar de uitvoering is niet meer van deze tijd.

De regeling is vorige eeuw ingesteld, toen de EU nog structurele overschotten had aan suiker, boter, melkpoeder en graan. De overschotten konden mooi gebruikt worden als voedselhulp, was de logische gedachtegang. Een beschaafde samenleving heeft zorg voor de allerarmsten. Dat de EU een voedselregeling heeft voor de minst bedeelden valt daarom te begrijpen. Brussel geeft voedingsmiddelen aan voedselbanken die zorgen voor verspreiding van de etenswaren.

Brussel verkoopt interventievoorraden om de voedselregeling, die jaarlijks 500 miljoen euro kost, te financieren. Dat verstoort de markt van zuivel, suiker en graan bij een overschot aan die producten. Bij gerst komt daar nog bij dat de markt zo overvoerd is dat de marktprijs in Oost-Europa zelfs onder de interventieprijs ligt. Slimme handelaren kopen het interventiegraan tegen de marktprijs en bieden het gelijk weer aan voor interventie. Brussel is verplicht de gerst weer op te kopen. Dat is verspilling van belastinggeld.

Brussel moet een op zich sympathiek programma anders inrichten. De EU kan de regeling beter betalen uit de algemene middelen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.