Home

Achtergrond

Vleesbedrijven winnen terrein door openstelling markten

De aandelen van Amerikaanse vleesbedrijven zijn op weekbasis fors gestegen.

De aandelen reageren op het nieuws dat China en Rusland handelsbeperkingen voor Amerikaans varkensvlees opheffen. China trekt beperkingen vanwege varkengriep in, terwijl de Russische overheid import toestaat wanneer bedrijven kunnen bewijzen dat het vlees vrij van antibiotica is. Smithfield en Tyson kunnen dat. De markten zijn belangrijk. China geldt als de grootste consument van varkensvlees, maar vertrouwt het laatste decennia toenemend op import. In 2008 nog voerden Amerikaanse firma’s voor 700 miljoen dollar aan varkensvleesproducten uit naar China. Rusland geldt als één van de grootste vijf importeurs van Amerikaans varkensvlees.

De openstelling van de markt valt samen met het nieuws dat de varkensvleesvoorraden volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw in een jaar tijd 17 procent zijn gedaald. Dit is het gevolg van een verminderde varkensproductie. Daarnaast trekt wellicht ook de binnenlandse vraag weer wat aan.

De grootste verliezer was Südzucker. De Duitse firma verloor dankzij een dalende suikerprijs 4,7 procent op de beurs. De prijs van ruwe suiker is sinds 1 februari meer dan 40 procent gedaald. Analisten zien voor de komende tijd eerder de prijs verder dalen dan plots stijgen. De productie in Brazilië en India stijgt namelijk hard. India produceerde van 1 oktober tot 15 maart volgens statistieken van de Indian Sugar Mills Association 15 miljoen ton suiker. Een jaar eerder oogstte het Zuid-Aziatische land nog 13,2 miljoen ton. Het tekort op de wereldsuikermarkt zou dus goed kunnen dalen van 9 miljoen ton naar 7 of maximaal 8 miljoen ton.

Het aandeel van voedingsconcern Kraft Foods is voor de derde week op rij gestegen door overname van Cadbury. Dinsdag werd het hoogste niveau van dit jaar bereikt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.