Home

Achtergrond 348 x bekeken 8 reacties

Vion: toeslag AH-concept wordt berekend

Vion is van plan een vaste opslag op de prijs te betalen voor varkens die vallen onder het nieuwe Good Farming Star-concept voor Albert Heijn.

Dat zei directeur publieke zaken Paul Jansen van Vion tijdens de ledenvergadering van de vakgroep varkenshouderij van de LLTB in Panningen.

Bij het vaststellen van de opslag gaat Vion niet over één nacht ijs. Vion laat het LEI, DLV en varkenshouders zelf berekeningen uitvoeren om te komen tot een betrouwbare schatting van de meerkosten en de bepaling van de opslag die nodig is om die meerkosten te vergoeden. "En we maken zelf ook onze berekeningen", aldus Jansen.

Jansen acht de kans klein dat er een systeem van vaste prijzen of langere termijnprijzen komt. "Het hele gebeuren blijft onderdeel van de markt. Het wringt al gauw als je dan met vaste prijzen of iets dergelijks gaat werken." Bij het bekend worden van de overeenkomst tussen Albert Heijn, de Dierenbescherming en Vion in januari, noemde directeur inkoop Peter van Balkom dit nog wel nadrukkelijk als een mogelijkheid.

Voortgang proefproject

In februari is een proefproject voor het nieuwe concept met zes varkenshouders van start gegaan. Deze maand geeft Vion volop voorlichting aan varkenshouders die met het nieuwe concept van start willen. In juni wordt het proefproject geëvalueerd en worden de kosten en baten vastgesteld. Vanaf juni wil Vion volop van start met het concept, zodat het vanaf het najaar volop vlees kan leveren. Medio 2011 moet het project zijn opgeschaald tot 1 miljoen varkens op jaarbasis. De varkens zullen in de toekomst worden geslacht in één slachterij die geheel wordt vrijgemaakt voor de AH-productie.

Jansen benadrukte dat er geen sprake is van een statisch concept. "Het is een dynamisch concept. Eisen en randvoorwaarden kunnen in de loop van de tijd worden aangepast aan de wensen en eisen van dat moment."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a hamstra

  I.k.b /g,mp, 15 cent extra werd er betaald.voor zijn varkens
  nu betaald de boer zij eigen controleurs
  naast veel extra papier werk, ook onevenredige eisen . en oost Europese
  straffen en sancties,
  en weer trapt de boer er in, met medewerking/ druk van de vakorganisatie, en zijn vion fabrieken

 • no-profile-image

  w.v.gemert

  Ik vind ook dat dit project zoals het nu in de stijgers gezet wordt een kans moet krijgen. Het is later aan de ondernemer om te beslissen of hij meedoet of niet.
  De rest van Nederland die grotendeels voor de export produceren kunnen dan met de huidige welzijns regels (EU
  -plus )verder gaan.

 • no-profile-image

  john

  jammer dat er weer voor de toeslagen gekozen wordt! met een kostprijs garantie zouden eindelijk veel ondernemers uit de race naar grotere bedrijven stappen die er nu speelt. Ik verwacht dat de klanten ook waarderen dat sterrenvlees gemaakt wordt op kleinere bedrijven met niet alleen veel plaats maar ook meer aandacht voor de dieren. als op grote bedrijven de marktprijs naar beneden wordt gebracht door opschalen dan heeft dit ook invloed op de prijs voor sterrenvlees en zullen deze ondernemers ook op moeten schalen om bij te blijven... Als appie en vion zich echt hard zouden maken voor duurzaam geproduceerd varkensvlees hadden ze nu ballen moeten tonen en een signaal af moeten geven aan de landbouw door een goede beloning te geven.

 • no-profile-image

  Han

  @Boerke. Ik ben het roerend met je eens maar ben van mening dat vriendje AH ook risico moet nemen bij het ontwikklen van dit nieuwe Merk en wel zo dat hij samen met de pioniers blijft optrekken en ze niet na verloop van tjd omwille van prijs in de stront laat zakken.
  stel het merk wordt en succes en kan via donatie aan PvdD nog verder groeien zal AH dat niet laten en koopt nieuwe klanten via de vijand van de varkens boer. Hier is bij dit concepr niets aan te doen, omdat de boeren weer alles behalve het risico uit handen geven aan de eindschakel in de keten. Ik vrees dat de varkensboeren zich weer, zoals vaker is gebeurd, naar de slachtbank laten leiden.

 • no-profile-image

  Han

  Ik kan me niet aan de gedachten onttrekken, dat het wer de varkenshouder is die zijn nek moet uit steken omdat meneer A. Heijn een afspraak heeft gemaakt met de Nederlandse Dierenvrienden. De finaciele consequentie wordt afgewenteld op de producenten, eerst leuk de prijssrijging bepalen en dan na x weken blijkt dat onhaalbaar te zijn en komen deze speciale varkens voor een lagere prijs uit een onbetrouwbaar land qua controle. Waarom zijn AH, Vion en de boeren niet bij machte eens >echt samen< op te trekken. Is AH bang voor risico nemen???

 • no-profile-image

  boerke

  ik vind dat dit idee een kans moet krijgen. als de overheid nou zorgt dat er in nederland europese regels komen, en indien er voor betaald word iets exra, dan komt dit idee best van de grond. de dierenorganisaties, consument, overheid, winkels, en boer tevreden, ik wil wel iets extra doen maar ik moet het wel kunnen betalen!

 • no-profile-image

  boer

  Als dadelijk een deel van de boeren meedoet aan het project zal de reactie van LNV zijn: "Zie je wel dat het kan. Vanaf nu worden deze eisen wet." En dan hebben we onszelf weer een beetje verder uit de markt geprezen tov de rest van Europa/de wereld.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Wat is een toeslag . Eigenlijk is de prijs de roepprijs + de toeslag . Dus als de roeprijs met 10 cent verlaagt wordt kun je 10 cent in de toeslag stoppen . Dit gebeurt nu ook al door dat elke slachterij niet de zelfde prijs notering heeft . En dus met verschillende toeslagen werken .Dit maakt het allemaal wat moeilijker te overzien en men moet via onderling vergelijken proberen om het prijs verschil aan te tonen . En dit dan over een langere periode vergelijken omdat dan de een hoger zit en dan weer een ander . Dus wil men het vetrouwen van de varkenshouders voor iets nieuws winnen zal men de prijs notering inzichtelijk moeten maken . Dit zodat hij ook kan zien dat hij werkelijk meer beurt en blijft beuren voor zijn varkens . En vorm van garantie zoals Jonh voorstelt zou niet verkeert zijn . Door bevoorbeeld de prijs ( +toeslag) van de gewone varkens over een langere periode te berekenenen te vergelijken . Hierop en garantie afgeven van een aantal centen , die nodig zijn voor extra kosten die men heeft gemaakt en moet blijven maken .En dan hierop een toeslag betalen . Want dan heb je werkelijk een toeslag die extra is . En geen sigaar uit eigendoos .

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.