Home

Achtergrond

Verzamelcentra starten in juni met melden I&R

De Nederlandse verzamelplaatsen starten op 1 juni met het melden van aan- en afvoer van schapen in de nieuwe elektronische database.

Dat hebben de verzamelplaatsen donderdagavond tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) in Nijkerk afgesproken.

”De eerste maand zien we als een testfase”, legt vice-voorzitter van de NBHV, Andries Kingma uit. Op 1 juli is het volgens hem de bedoeling dat het systeem goed draait. De boodschap van NBHV-voorzitter Piet Thijsse was donderdag duidelijk. ”Zorg dat jullie allemaal overschakelen op elektronische identificatie en registratie (I&R) van schapen. Twee verschillende systemen naast elkaar werkt niet.”

De verzamelplaatsen hebben afgesproken dat alle dieren van tevoren moeten worden aangemeld. Zowel de I&R-gegevens als de Voedsel Keten informatie (VKI) moeten bij aanvoer aanwezig zijn. Scannen van de schapen gebeurt bij afvoer. Technisch gezien is het namelijk mogelijk om de aan- en afvoermelding aan elkaar te koppelen. Software om verschillen in de aan- en afvoer op een eenvoudige wijze te achterhalen, wordt ontwikkeld.

De NBHV geeft aan dat er komende maanden nog een aantal stappen te nemen is, wil de invoering van I&R en VKI goed verlopen. Zo moet het sys­teem voor het verzamelen van schapen voor het leven nog worden aangepast aan de I&R. Eind mei wil de bond dit definitief rond hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.