Home

Achtergrond 329 x bekeken

Verschuiving van Duitse levendexport vleesvarkens

De Duitse levendexport van vleesvarkens en biggen verschuift van de 'oude' EU-15 naar Oost- en Midden-Europa.

Dat constateert varkenshoudersorganisatie ISN.

In de afgelopen twee jaar is volgens de ISN de vleesvarkensexport naar bijvoorbeeld Polen gegroeid met 223 procent. Dat komt erop neer dat de Polen vorig jaar een half miljoen Duitse slachtvarkens afnamen.

Nog sterkere groeicijfers, zij het vanaf een aanzienlijk lager niveau, vertoont de export naar Hongarije en Tsjechië. Het groeicijfer voor Rusland is 109 procent naar 210.000 vleesvarkens. Daar staat tegenover dat het belang van Oostenrijk als afnemer teruggelopen is met 20 procent naar 460.000 vleesvarkens. De Duitse biggenexporteurs richten zich op de Zuidoost-Europese markten waaronder behalve Italië in versterkte mate ook Roemenië, Kroatië en Hongarije. Deze markten nemen in totaal 77 procent van de geëxporteerde biggen af.

De eigen Noordwest-Duitse markt is voor de exporteurs weggevallen door de concurrentie van Nederland en Denemarken.

Of registreer je om te kunnen reageren.